• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Főnök és kezdő orvos ugyanannyit kap

Lapszemle Forrás: nol.hu

Július elejétől 151 ezer forintos támogatást kapnak a rezidensi ösztöndíjból kikerülő szakorvosok.

A cél, hogy ne csökkenjen az eddigi jövedelmük, s ne menjenek külföldre. Ez azonban bérfeszültséget fog okozni, mert a kezdő szakorvosok annyit fognak keresni, mint a több évtizede praktizáló főnökeik. Júliustól vastagabb lesz a többi szakorvos és ápoló fizetési borítékja is – írj a nol.hu.

Még nem tudni, hogy jövőre vagy azt követően jut-e pénz az egészségügyben béremelésre, az azonban bizonyosnak látszik, hogy július elejétől a szakorvosok mindegyike kap valamit. A legfiatalabbaknak, akik most kerülnek ki az itthon maradásukat ösztönző/kényszerítő ösztöndíjrendszerből, havi, bruttó 151 ezer forint „extratámogatással" egészítené ki a kormányzat kezdő (bruttó 240 ezres) szakorvosi bérüket. Ez az összeget a korábban vállalt öt esztendős, röghöz kötés teljes idejére jár, és ennél több időt nem is kell vállalniuk.

Az orvoselvándorlás mérséklésre a kormány három évvel ezelőtt hirdette meg a rezidensprogramot. Akik vállalják, hogy a szakvizsga után Magyarországon maradnak, és nem fogadnak el hálapénzt, havi 100 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. Aki a hiányszakmákban vállalja ugyanezt, annak további bruttó 64 ezer forinttal nő a jövedelme.

A szakvizsga után azonban az ösztöndíj megszűnik, ám hogy ne csökkenjen az érintettek jövedelme, a kormány a fiatal szakorvosoknak öt évig bruttó 151 ezer forint extratámogatással egészíti ki a kezdő – bruttó 240 ezres – szakorvosi bérét. Ez az összeg a korábban vállalt ötesztendős röghöz kötés teljes idejére jár, és ennél hosszabb korlátozást nem is kell vállalniuk.

A lépés szinte biztos, hogy érezhető bérfeszültséget okoz a közszférában dolgozó gyógyítók között, hiszen a kényszerű intézkedéssel a kezdő szakorvosnak éppen akkora fizetése lesz, mint főnökének, az osztályvezető főorvosnak.

A nol.hu úgy tudja: július elsejétől a többi szakorvos és szakdolgozó is némileg vastagabb fizetési borítékra számíthat. A tervek szerint a kormányzat ekkortól építi be az alapbérekbe a 2012–2013-ban az orvosoknak juttatott bruttó 110 ezer forintos, valamint az ápolóknak adott átlagosan bruttó 20 ezer forintos többletjövedelmet. Így például az a szakorvos, akiknek 250-300 ezer forint a bruttó bére, s átlagosan havonta öt-hat ügyeletet vállal, bruttó 20-30 ezer forint pluszjövedelemhez jut.

Aki havonta 10-12 ügyeletet vállal, bruttó 80 ezer forinttal többet kap. A szakdolgozók jövedelme a kormányzati intézkedés hatására havonta és átlagosan bruttó 7-8 ezer forinttal növekedhet. Az intézkedéshez szükséges mintegy 15 milliárd forint rendelkezésre áll a költségvetésben.