• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tovább ketyeg a drogbomba Józsefvárosban

Lapszemle Forrás: mno.hu

Továbbra is ketyeg az egészségügyi bomba a Józsefvárosban a tűcsereprogram leállítása miatt.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a hepatitis C-vel fertőzöttek száma több, mint a tűcsereprogram tavalyi leállítása előtt volt. A VIII. kerület szerint azóta kevesebb lett az eldobált injekcióstű, a jogvédők szerint viszont csak azért tűntek el a fecskendők, mert azokat újra felhasználják – írja a Hír TV tudósítása nyomán az mno.hu portálja.

A VIII. kerület egyik társasházában lehetett ingyen injekciós tűhöz jutni. A drogosokból azonban a lakóknak és az önkormányzatnak is elege lett, ezért szerződést bontottak a tűcsereprogramot végző Kék Pont Alapítvánnyal. A Kék Pont tűcsereállomás, ha a legforgalmasabb évét veszem alapul, 217 ezer tűt osztott ki, ebből mondjuk csak 127 ezret vittek vissza, tehát eleve a visszacserélési arány is nagyon alacsony volt, egész egyszerűen eldobálták – nyilatkozta Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

A fideszes vezetésű Józsefvároshoz hasonlóan a szocialista irányítású Angyalföld is megszüntette a helyi tűcsereprogramot. Az önkormányzat szerint a Drogprevenciós Alapítványnak, amelynek irodája alig száz méterre volt az egyik iskolától, nem volt engedélye tűcserére. Az alapítvány ritkábban lakott környékre költözött, de tűcserével ott már nem foglalkozhat.

A VIII. kerület önkormányzatánál kétségbe vonják az epidemiológiai központ jelentésének tárgyilagosságát. A kerület szerint a Kék Pont tűcsereprogramjának leállítása óta kevesebb az eldobált injekciós tű és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények is visszaestek. A jogvédők viszont azt mondják: azért tűntek el a fecskendők az utcáról, mert azokat újra felhasználják.

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint az intravénás drogosok fele hordozza a vérrel terjedő májgyulladás, a hepatitis C vírusát. Jóval több a fertőzött, mint korábban volt. Átvihetik tűvel, fecskendővel, meg az anyagban is egy jó ideig ott maradhat. Tehát ha valaki visszanyúlt a tűvel és fertőzött volt a tű, volt rajta egy vércsepp, aki ezentúl belenyúl ugyanabba az anyagba, az viszi magával a vírust – mutatott rá Makara Mihály, a Szent István és Szent László Kórház hepatológus főorvosa.