• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fontos változás élesedett a magyar kórházakban

Lapszemle 2019.02.05 Forrás: hellovidek.hu
Fontos változás élesedett a magyar kórházakban

A nyíregyházi kórházban már 2008 óta használják ezt a rendszert, így itt nem volt újdonság a rendelet bevezetése.

Egy új szó került be a mindennapi életbe január elsejével, ez pedig a triázs. Valakinek az elsősegély nyújtás alapjaiból még ismerős lehet a kifejezés, a betegek, sérültek osztályozását jelenti. 2019-től minden kórházban kötelező alkalmazni a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert. A sürgősségi ellátásban elengedhetetlen a használata, főleg az olyan nagy forgalmú intézményekben, mint a nyíregyházi Jósa András Oktatkókórház Sürgősségi Betegellátó Centruma, ahol naponta átlagosan 110 beteget kezelnek. A centrum 2016-ban megújult a több mint tizenötmilliárd forintos tömbkórház projektnek. Több, mint 1400 négyzetméteren, a legmodernebb körülmények között gyógyítanak - írta a hellovidék.hu.

Ez az osztályozás rendkívül fontos a betegek biztonsága érdekében, biztosak vagyunk abban, mi tudjuk, hogy a betegeknek ez nagyon rossz, a várakozás. Annak érdekében viszont, hogy mindenkit biztonságosan tudjunk ellátni, muszáj ezt az osztályozást bevezetni - ezzel kezdte a rendszer bemutatását Dr. Domokos Gabriella, neurológus, a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa.

Az osztályozásban semmilyen szubjektum nincs, az alapja a kanadai rendszerből átvett, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság munkacsoportja által létrehozott Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert kötelező alkalmazni minden hazai kórházban 2019 január elsejétől. Ezt a szakembereknek egy külön tankönyv alapján oktatják is, amelyet kétévente meg kell ismételni, minden egyes alkalmat pedig vizsgáztatással zárnak. A triázs vizsgálatot minden esetben ápolók végzik, majd öt ellátási szintbe sorolják a betegeket.

Az öt kategória beosztása a vezető tüneteken túl természetesen az élet fontos jelek vizsgálatát is figyelembe véve történik. Egy nagyon triviális példával vázolva: egy rovarcsípésnél egyáltalán nem mindegy, hogy egy helyi reakciót kezdünk el ellátni és ezért érkezett a beteg vagy egy úgynevezett sokkos állapotban, egy anafilaxiás sokkban, egy fulladásos életveszélyes állapotban érkezik a beteg. Ezeket mind figyelembe kell vennünk az öt kategória felállításakor - tette hozzá a főorvos.

Az első és második szint az azonnali életmentést jelenti, az elsőben újraélesztés történik, a másodikban az úgynevezett kritikus állapotú páciensek kezelése, ide tartozik a sokk, a légzési-keringési elégtelenség és az eszméletlen betegek ellátása. Ezeket tizenöt percen belül el kell kezdeni a szakembereknek. A további három kategóriában azt határozzák meg, hogy mennyi időt várhat a beteg biztonságban. A harmadik, vagyis a sürgős kategóriában a beteg harminc percet várakozhat anélkül, hogy tartós egészségkárosodást szenvedne, a negyedik szint a kevésbé sürgős, ebben az esetben egy órát várhat és általában vár is a páciens.

Az ötödik kategóriát már a halasztható szintnek nevezte Domokos Gabriella, ez már kétórás várakozási időt vetít előre a beteg számára. Ha kevés a beteg az osztályon, akkor természetesen nem kell ezeket az időintervallumokat kivárni senkinek. A páciensek a várakozási időben is a triázs ápolók felügyelete alatt vannak. Ha a megszabott várakozási idejük letelik, viszont a betegforgalom akkor, hogy még mindig nem látták el őket, akkor újabb triázs vizsgálat következik, ekkor már módosulhat a besorolásuk.

A nyíregyházi kórházban már 2008 óta használják ezt a rendszert, így itt nem volt újdonság a rendelet bevezetése. Összkórházi szinten, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktakórházhoz tartozik még két városi kórház, a mátészalkai és a fehérgyarmati sürgősségi osztályoknak valamivel kisebb a betegforgalma, de itt is fontos, hogy szakmai szempont szerint osztályozzák a pácienseket. A triázs rendszert természetesen itt is bevezették január elsejétől. A másik két telephelyen is megtörtént az oktatás és a vizsgáztatás is.

Egy műszakban egyszerre két triázs ápoló dolgozik, figyelemfelkeltés céljából sárga pólót viselnek. Az január elsejétől bevezetett rendszerben egy új elem is bekerült, bevezették a sürgősségi osztály diszpécsert. Fontos eleme ez az új rendszernek, ők fogadják a betegeket és készítik a dokumentációt. A páciensek az első állapotfelmérés után a diszpécsertől kapnak egy kártyát, ami tájékoztatja őket a saját várakozási idejükről. Ezek a kollégák feltűnő zöld pólót viselnek, “Segíthetek?” felirattal.

Ez csak a harmadik progresszivitási szinten, tehát a legnagyobb osztályokon kötelező, a mi vonatkozásunkban csak a nyíregyházi sürgősségi osztályon kötelező. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink