• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Forradalmi áttörés a gyógyszerkutatásban

Lapszemle 2024.06.14 Forrás: Index
Forradalmi áttörés a gyógyszerkutatásban

Forradalmasíthatják a gyógyszerfelfedezés menetét, mivel számos időigényes, ismétlődő és költséges lépést végeznek el számítógépes szimulációval.

A mesterséges intelligencia (MI) egyre inkább a mindennapjaink része. Már meg sem lepődünk, hogy tud fordítani vagy emberi hangon csevegni. De ennél sokkal többről van szó, az MI tényleg képes lehet életünk megváltoztatására, képletesen vagy akár szó szerint is, írja az Index.

A Boston Consulting Group (BCG) a közelmúltban tette közzé tanulmányát a Drug Discovery Today gyógyszeripari szaklapban és nem kevesebbet állít, mint hogy az MI által „felfedezett vagy tervezett” gyógyszervárományos molekulák szignifikánsan nagyobb arányban sikeresek a korai fázisú kísérletekben, mint az eddigi iparági átlag. Vagyis az MI által felfedezett molekulák lökést adhat a gyógyszergyártóknak, és több sikeres gyógyszer születhet majd, mint eddig.

Az utóbbi öt évben már számos gyógyszert és vakcinát fedeztek fel MI segítségével. Hogy képet kaphassunk, mennyire sikeresek az MI által felfedezett molekulák a klinikai vizsgálatokban, a BCG egyedülálló vizsgálatot végzett: több mint 100 MI-alapú biotechnológiai vállalat klinikai folyamatait vizsgálták meg.

Az MI-technológiák a tekintetben is ígéretesek, hogy forradalmasíthatják a gyógyszerfelfedezés menetét, mivel számos időigényes, ismétlődő és költséges lépést végeznek el számítógépes szimulációval, csökkentve ezzel a felfedezések költségét. Az elemzés során megállapították, hogy az MI által felfedezett molekulák száma az elmúlt évtizedben exponenciálisan növekedett, különösen az onkológiai terápiák terén.

A BCG tanulmánya arra is rámutat, hogy az MI nemcsak a gyógyszerfelfedezés, hanem a kísérleti fázis költségeit is csökkentheti, míg sikerességét növelheti. Ez az az iparági trend, ami éppen most zajlik – állítja a BCG, megjegyezve, hogy csak az MI-alapú biotechnológiai vállalatok molekuláinak a sikerességét vizsgálták, írja az Index.