• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komoly ellátásszervezési hiba volt Takács Péter szerint

Lapszemle 2024.06.14 Forrás: nepszava.hu
Komoly ellátásszervezési hiba volt Takács Péter szerint

Az államtitkár sem érti, hogyan mondhatta le heteken át a szegedi egyetem a gyermeksebészeti és a gyermektraumatológiai ellátást.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellátási területén, a dél-alföldi régióban április közepétől június elejéig gyakorlatilag nem volt gyermektraumatológiai, illetve sebészeti ellátás, mert az új műtő nem készült el, a régi pedig már nem kapott engedélyt. Mikor értesült erről? - teszi fel az első kérdést a Népszava online Takács Péter egészségügyi államtitkárnak. 

Május elején, amikor az orvosi kamara alelnöke erről írt nekem. 

Hogyan reagált a kamara jelzésére?

Azonnali tájékoztatást kértem, a helyi Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától, illetve a szegedi egyetem Klinikai Központjától, hogy tulajdonképpen mi történik Szegeden. Ebből az derült ki, hogy komoly helyi ellátásszervezési hiba van. Amint megkaptam a szakhatóság, illetve az egyetem válaszát, arra kértem a tárca ellenőrzési főosztályvezetőjét, Urbán Zoltán dandártábornokot és az országos tisztifőorvost, Müller Cecíliát, hogy – miután úgy tűnik, a helyi erők nem boldogulnak ezzel az egyszerű feladattal –, adjunk nekik országos szintű támogatást. Ezt követően a dandártábornok úr és Surján Orsolya, a tisztifőorvos helyettese odautazott, hogy személyesen vizsgálják meg a szegedi körülményeket. Surján Orsolya megállapította, hogy a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, erre nem alkalmas. A szakhatóság nem is tehetett mást, minthogy nem adta ki a működtetési engedélyt a gyermekklinika részben felújított műtőjére. Számomra az volt a legfurcsább: hogyan tehette meg szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak? Ezért fölhívtam a Klinikai Központ elnökét, Lengyel Csabát, és megkértem, hívja össze az ügyben érintett professzori kart, és találjanak megoldást a problémára. Ugyanis a szegedi professzorok egymással való rendezetlen vitái nem veszélyeztethetik a régióhoz tartozó gyerekek ellátását. A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt' jó napot. És mit ad Isten, néhány napon belül elő is állt a szegedi egyetem egy olyan konstrukcióval, ami a tisztifőorvosi hivatalnak is elfogadható, meg nekem is. Azóta pedig működik az új konstrukció magam is láttam azt a műtőt, amit használhatnak. Az teljesen rendben van. 

A problémát jelző június elejei cikkünk után ön mégis azt posztolta: a sajtóban megjelentekkel ellentétben Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást...

Ez így is van. Szegeden és a régióban is mindenki megkapta a szükséges ellátást, egy gyerek sem maradt ellátatlanul. Még ha a beavatkozás nem is konkrétan Szegeden, hanem a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által kijelölt kórházban történt.

A teljes interjú a nepszava.hu-n olvasható.

Fotó: Takács Péter hivatalos Facebook oldala