• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Forrás, munkaerő: hiány a kórházban

Lapszemle Forrás: Új Néplap

Azt még nem látják, hogy az intézmény költségvetését valamilyen szinten terheli-e majd az béremelés végrehajtása.

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház – mint ahogyan sok más hazai intézmény – nincs könnyű anyagi helyzetben. Szerencsére azonban adósságállománya a mindennapi munkavégzést nem zavarja, nem fenyeget az a veszély, hogy a beszállítóktól nem kapja meg a működéshez szükséges eszközöket. Jóval nagyobb problémát jelent azonban a folyamatos orvos- és nővérhiány mondta el az Új Néplapnak Dr. Sinkó-Káli Róbert igazgató

Az államháztartási törvényben szereplő pénzügyi feltételek alapján a jászberényi Szent Erzsébet Kórház működését is kincstári felügyelő tekinti át rendszeresen – tudta meg a lap a főigazgatótól.
Sok más vidéki intézményhez hasonlóan Jászberényben is elkészítették azt a tervet, amely összefoglalja az adósságszint csökkentését célzó elképzeléseiket. A kidolgozott dokumentumokat pedig mind az EMMI, mind pedig a Gazdasági Minisztérium jóváhagyta. Ennek megfelelően gazdálkodásukról kéthavonta jelentést készítenek, illetve félévenként beszámolási kötelezettsége is van az intézménynek.

Dr. Sinkó-Káli Róbert elmondta, hogy egy évvel ezelőtt nyáron az intézménynek 700–800 millió forint volt az adósságállománya, amit december 31-ig 470 millió forintra sikerült leszorítaniuk. A mögöttünk hagyott fél évben pedig sikerült tovább csökkenteniük az adósságszintet, így a tavaly év véginél kedvezőbb kondíciókkal fordulnak rá az év még hátralévő részére.

– Az adósság csökkentésére kidolgozott terveink legnagyobb részét sikerült megvalósítanunk az elmúlt hónapokban – tette hozzá a főigazgató. – Azt azonban még nem látjuk, hogy állami szinten készül-e a kórházak konszolidációjára a kormány. Egy olyan, hárommilliárd forintos éves költségvetéssel rendelkező intézménynek, mint a jászberényi kórház, nincs lehetősége arra, hogy a jelenlegi finanszírozási körülmények között nullszaldósra hozza gazdálkodását. Adósságainkat ugyan bizonyos mértékig tudjuk csökkenteni, de a bevételek emelkedése nélkül nem lehet változásokat elérni.

Az intézményvezető reményét fejezte ki, hogy a szeptember 1-jével kilátásba helyezett bérnövekedéshez, külön csatornán érkező finanszírozási összeg elegendő lesz a béremelés végrehajtására. Azt még nem látják, hogy az intézmény költségvetését valamilyen szinten terheli-e majd az intézkedés végrehajtása.

Jelenleg a kórház adósságállománya nem olyan mértékű, hogy az a napi működést alapvetően befolyásolná, nem fenyeget az a veszély, hogy a ki nem fizetett számlák miatt a beszállítók visszatartanák a napi működéshez szükséges eszközök szállítását – mutatott rá a főigazgató.