• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Frontvonalban, fegyver nélkül küzdenek a vidéki háziorvosok

Lapszemle 2020.02.28 Forrás: nepszava.hu
Frontvonalban, fegyver nélkül küzdenek a vidéki háziorvosok

A vidéki háziorvosok szerint az állam magukra hagyta őket a koronavírus elleni küzdelemben.

– A háború első vonalában vagyunk, mert odatoltak bennünket, csak éppen fegyvert nem adtak, amivel védekezni tudnánk – jellemezte a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet egy nagyatádi háziorvos a Népszavának. Szerinte a hazai egészségügyi kormányzat egyelőre csak kommunikációban jeleskedik, mindenféle tájékoztatókat, helyzet- és feladatleírásokat küld a háziorvosoknak, ám a tárgyi és az anyagi feltételeket nem biztosítja. – Előírták, hogy adjak a betegeknek szájmaszkot, de kérdem én, egy 1500 fős körzetet hogyan lássak el egymagam? Azon túl, hogy szerintem nem a saját pénzemből kellene megvennem a védőfelszerelést, lehetetlenség, amit kérnek, ugyanis nem lehet maszkot kapni, ha valahol mégis feltűnik egy szállítmány, azonnal a kórházakba irányítják. Ráadásul a klasszikus, műtéti maszk nem is jó elvileg, a szűrős Ffp-maszkok ára pedig ezer forint fölött indul. Már, ha lehet kapni: nekem szerencsém volt, egy ismerős szerzett négyet egy műszaki boltból.

Pedig a hét eleje óta a háziorvosi rendelőkben szinte csak a koronavírus a téma. A várókban a betegekkel beszélgetve egyértelmű: az emberek félnek a fertőzéstől, s az idehaza ebben az időszakban megszokott influenzás tüneteket is a Kínából induló világjárvány jeleinek vélik.

– Próbálunk mindenkit megnyugtatni, de nem könnyű felülkerekedni a híreken – mondta Kocsis Arnold kaposvári háziorvos, – Sajnos a média túlreagálja a problémát, az emberek összeolvasnak mindenfélét, pedig jelenleg a sima influenza sokkal több megbetegedést okoz. Néha nem is értem őket, olyanok kérnek tanácsot, hogyan védekezzenek a koronavírus ellen, akik nem voltak hajlandóak beoltatni magukat az influenza ellen, ami pedig minden évben veszélyt jelent. Az sem jön át a híradásokból, hogy a koronavírus ugyanazokra veszélyes, mint megannyi más betegség: legyengült immunrendszer esetén okoz elsősorban megbetegedést. A rendelési idő szinte mással sem telik, minthogy elmagyarázzuk, mi is ez a betegség, s hogyan kell védekezni ellene, vagy legalábbis csökkenteni a fertőzés veszélyét. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink