• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Gluténérzékenység: ami nekem étel, neked méreg

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Háromszáznál is többen látogattak el szombaton a XIV. Szegedi Gluténmentes Napra.

Az Agórában számos kiállító kóstolója mellett szakorvosi előadásokat hallgathattak meg szombaton az érdeklődők, valamint szűrővizsgálatokon is részt vehettek. Utóbbi pedig magasan igazolta a statisztikákat: százból egy ember biztosan gluténérzékeny – írja a delmagyar.hu portálja.

Attól még, hogy egy termék címkéjére rákerül, hogy gluténmentes, vagy egy étteremben gluténmentesként tüntetnek fel ételeket, még nem biztos, hogy százszázalékban azok, ugyanis rengeteg dologra kell odafigyelni.

Tizenöt éve egyetlen boltból lehetett beszerezni az alapanyagokat. Ma már több szakbolt, speciális bolt áll rendelkezésre, valamint a nagyobb élelmiszerláncoknál is találhatók gluténmentes termékek. A választék mostanra már széles, de kevés olyan hely van, ahol szaktanácsadással is tudnak szolgálni. A szándék látszik az éttermek részéről, Szegeden is, de nem biztos, hogy mindig megfelelő tudás áll mögötte – nyilatkozta Balázs Ágnes, a „CÖLI" Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesületének titkára.

Külön konyhatechnológiát, konyhát, munkaerőt, eszközöket, csomagolást és higiéniás feltételeket kell biztosítani. Sajnos az áruházakban gyakran előfordul, hogy a liszteket egy helyre teszik ki, köztük a gluténmentest is, így nagy az esély arra, hogy keresztszennyeződés történik – tette hozzá Balázs Ágnes.