Az Agórában számos kiállító kóstolója mellett szakorvosi előadásokat hallgathattak meg szombaton az érdeklődők, valamint szűrővizsgálatokon is részt vehettek. Utóbbi pedig magasan igazolta a statisztikákat: százból egy ember biztosan gluténérzékeny – írja a
delmagyar.hu portálja.
Attól még, hogy egy termék címkéjére rákerül, hogy gluténmentes, vagy egy étteremben gluténmentesként tüntetnek fel ételeket, még nem biztos, hogy százszázalékban azok, ugyanis rengeteg dologra kell odafigyelni.
Tizenöt éve egyetlen boltból lehetett beszerezni az alapanyagokat. Ma már több szakbolt, speciális bolt áll rendelkezésre, valamint a nagyobb élelmiszerláncoknál is találhatók gluténmentes termékek. A választék mostanra már széles, de kevés olyan hely van, ahol szaktanácsadással is tudnak szolgálni. A szándék látszik az éttermek részéről, Szegeden is, de nem biztos, hogy mindig megfelelő tudás áll mögötte – nyilatkozta Balázs Ágnes, a „CÖLI" Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesületének titkára.
Külön konyhatechnológiát, konyhát, munkaerőt, eszközöket, csomagolást és higiéniás feltételeket kell biztosítani. Sajnos az áruházakban gyakran előfordul, hogy a liszteket egy helyre teszik ki, köztük a gluténmentest is, így nagy az esély arra, hogy keresztszennyeződés történik – tette hozzá Balázs Ágnes.