• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gondok az állami gondozott pszichés beteg gyerekekkel

Lapszemle 2019.01.22 Forrás: abcug.hu
Gondok az állami gondozott pszichés beteg gyerekekkel

Gyógyszerekkel tartják kordában a gyermekvédelemben élő pszichés beteg gyerekeket.

Nem tud mit kezdeni a magyar gyermekvédelem az intézményekben élő, pszichés problémákkal küzdő gyerekekkel. Pedig ha van egy csoport, amelyik igazán ki van téve a különböző traumákon alapuló pszichés problémáknak, azok a családjukból kiemelt gyerekek.

Erről beszélt az Abcúgnak két szakember: Szlankó Viola, a nevelőszülői hálózatot működtető SOS Gyermekfalvak gyermekjogi tanácsadója és Rosta Nóra, egy hazai gyermekpszichiátrián dolgozó pszichológus. A téma egy, a gyermekvédelemben nevelkedő, 6 évesnél fiatalabb, fogyatékos vagy speciális ellátást igénylő gyerekek helyzetével foglalkozó, az Esély szociálpolitikai folyóiratban megjelent tanulmányban jött szembe velünk, ahol a kutatók – Rácz Andrea, Gyarmati Andrea, és Czibere Ibolya azt állították: “Jelentős probléma, hogy a gyermekek túl könnyen kerülnek gyermekpszichiátriai ellátásba, és kapnak ezzel együtt gyógyszeres kezeléseket a hiányzó szakpszichológusi ellátás, és a rendszerben dolgozók leterheltsége miatt.” - írta az Abcúg.

Azzal a traumacsomaggal, amijük van, óriási a pszichés problémák kockázata A gyermekvédelmi szakellátásba kerülő, családjukból kiemelt gyerekek egy komplett trauma-csomaggal érkeznek az intézményrendszerbe, majd kerülnek gyermekotthonokba vagy nevelőszülőkhöz. Ezekre a sokszor bántalmazó, elhanyagoló, sok szempontból megterhelt szülő-gyerek kapcsolatból eredő traumákra aztán rárakódik maga a családból való kiemelés sokkja, és az intézményrendszerben átélt nehézségek is.

Ezzel az előtörténettel óriási a kockázata, hogy valamilyen személyiségzavar, pszichés zavar, viselkedés- vagy magatartászavar alakul ki a gyermekvédelemben nevelkedő gyerekeknél – mondta Szlankó Viola, egy civil fenntartású nevelőhálózat, az SOS Gyermekfalvak munkatársa.

Az a kérdés, hogy a nevelőszülő vagy a gyermekotthonban dolgozó szakemberek hogyan kezelik ezeket a gyerekeket. Ezt pedig nagyjából két faktor: az erőforrások és a szemléletmód határozza meg a szakember szerint.

A gyermekjogi szakértő szerint, ha el is jut pszichológushoz a nevelőszülőknél élő gyerek, a találkozások hatékonysága megkérdőjelezhető, ha vér szerinti szülőt nem sikerül bevonni a folyamatba. A gyerekek ugyanis, amíg le nem mondanak róluk a szüleik, folyamatosan tarthatják a kapcsolatot velük, ezek a találkozások pedig nagyon megviselhetik a gyerekeket, ha nincsenek átgondolva.

“Ha a szülő állandóan csak megígéri, hogy hazaviszi magához a gyereket, de ez aztán soha nem következik be, a gyerek azt megérzi, és kikészül”.

Szlankó szerint nagyon fontos lenne, hogy a pszichológus családterápia-szerű módszerekkel, a nevelőszülőt és a vér szerinti szülőt is bevonva foglalkozzon egy-egy gyerekkel. Különben a szakember az egész kiemelés utáni életüket átható egyik legfontosabb problémakör mellett megy el.  A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink