Mindenkinek vissza kellene szorítania legalább egy ételfajtát a kiegyensúlyozott diétához.
Évente 11 millió korai elhalálozást lehetne megakadályozni egy új étrenddel, amelyet londoni és harvardi kutatók állítottak össze. Az EAT-Lancet Commission az étkezéssel foglalkozó, 30 vezető tudóst magába foglaló nemzetközi szervezet ezt az étrendet javasolja a Föld minden lakója számára. Ajánlásaikat most az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak is benyújtják - írta a mérce.hu.
Az étlap szerint sok száraz és olajos magvat és zöldséget, rendkívül kevés húst, tojást és tejterméket fogyasztva áll össze az ember ideális étrendje, méghozzá olyanformán, hogy
ha mindenki azt követné, azzal 10 milliárd ember fenntartható élelmezése is megoldottá válna, nem kellene mezőgazdasági célból több földet lefoglalni, meg tudnánk őrizni tiszta vízforrásainkat, le tudnánk lassítani az állatfajok kihalását és minimalizálnánk a klímaváltozás hatásait.
Mogyorófélék: 50 gramm naponta
Bab, csicseriborsó, lencse, szemes zöldségek: 75 gramm naponta
Hal: 28 gramm naponta
Tojás: 13 gramm (egy negyed tojás) naponta, kicsivel több, mint egy tojás egy héten
Hús: 14 gramm vöröshús illetve 29 gramm csirekhús egy nap
Szénhidrátok: teljes kiőrlésű gabona, pl. kenyér, és rizs: 232 gramm egy nap, rostokban dús zöldségekből (pl. répa, cékla) 50 gramm naponta
Zöldségfélék: napi 300 gramm és gyümölcsfélék: napi 200 gramm
Az étrendbe még belefér 31 grammnyi cukor és 50 gramm olajféle (pl. olívaolaj) is.
A most összeállított menü egyszerre kezelné az egészséges étkezés, és a környezet megmentésének elősegítését, valamint a vagyoni egyenlőtlenségek táplálkozásban való visszatükröződését is enyhítené. A teljes cikk itt olvasható