• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyakori fogadalom: Le fogok fogyni újévre!

Lapszemle Forrás: hirtv.hu

Több mozgás, fogyás, dohányzásról való leszokás – ezek a legnépszerűbb újévi fogadalmak.

Bár az emberek 80 százaléka megfogad valamit az új év első perceiben, betartani ígéretüket viszont csak kevesen, minden ötödik ember tudja. Pszichológusok szerint a legtöbb esetben azért rövid életűek az újévi fogadalmak, mert azok többnyire túl radikálisak. Edzőtermi séta, futás és húzódzkodás. Fogyásra vágynak a legtöbben szilveszterkor, felmérések szerint ugyanis az új év első perceiben azt fogadják meg a legtöbben, hogy januártól többet mozognak, és lefogynak – írja a hirtv.hu portálja.

Kutatások szerint 10-ből 8 ember tesz újévi fogadalmat. A fogyás és az egészséges életvitel után a legtöbben azt ígérik meg maguknak, hogy jövőre megszabadulnak valamilyen káros szenvedélyüktől.

Egy felmérés szerint a magyarországi dohányosok 20 százaléka újévkor dönti el, hogy leszokik a dohányzásról. A fogadalmat tevők 70 százaléka viszont képtelen betartani az ígéretét. Szakemberek szerint ez az alkohol- és szerencsejáték-függőségre is igaz.

Ez nem egy nagy döntést, hanem sok apró döntést igényel. Kell egy elhatározás az elején, de ezt további döntéseknek kell követniük. Általában ezek az új évhez, születésnaphoz, vagy jeles naphoz kötődő fogadalmak többnyire kérészéletűek, azt kell hogy mondjam, általában pár napig, egy-két hétig tartanak jó esetben, én a saját rendelésem forgalmát január közepétől kezdem érezni, azt, amikor már megbuktak ezek a fogadalmak, hogy aki komolyan szeretne változtatni, az olyankor jelentkezik be – mondta Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns.

Azt hiszem, hogy nagyon sokszor saját magunkat csapjuk be, amikor átszellemülve, pezsgős pohárral a kezünkben azt gondoljuk, hogy holnaptól minden megváltozik. Ennek a hátterében elkeseredés áll, azaz azt a vágyamat szeretném megvalósítani, és azt mondom ki, amit egész évben nem tudtam megtenni, ezért mondjuk azt, hogy ezek a kijelentések elhamarkodottak, és nincsenek megalapozva. Ezért vannak halálra ítélve – nyilatkozta Makai Gábor pszichológus, aki szerint az újévi fogadalom is csak türelemmel és kellő akaraterővel valósítható meg.