• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szaporodnak a rohamok - Szívfájdalom az év végén

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az év vége a legveszedelmesebb a szívünknek. Decemberben mindig több a szívinfarktus, mint az év bármely más időszakában.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány arra figyelmeztet, hogy a legalacsonyabb esetszámú hónapokhoz képest akár ötven százalékkal is megemelkedhet a szívrohamok száma az év utolsó havában. Nagyobb az esélyünk arra, hogy a meghitt családi ünnepet jelentő karácsony, vagy a jókedvű, évbúcsúztató szilveszter idején sújtson le ránk a szívinfarktus. Az is lényeges, hogy ilyenkor valamivel több a női áldozat – írja a sonline.hu portálja.

Harminc százalékkal többször kellett vonulniuk a kaposvári mentősöknek az idei karácsonykor. Egy időjárási front érkezett, ez pedig sok szívbetegre volt rossz hatással, sőt az újraélesztések száma is nőtt. Az ünnep sokaknak, főként a háziasszonyoknak fokozott stresszel jár, hiszen többnyire az ő vállukra nehezednek az előkészületek és a lebonyolítás gondjai. Ami szerencsésebb családtagoknak pihenés, nekik az a család összetartását szolgáló kemény munka. Lehet, hogy ennek megvan az ára. Ugyanis az egyik feltételezés szerint éppen az ünnep izgalmai váltják ki az infarktust, figyelmeztet az szívalapítvány.

Egy másik magyarázat szerint a hideg időjárásban rejlik az ok. Az erek ennek hatására szűkebbek, a vérnyomás megemelkedik, nő a szívinfarktus kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők körében. Egy athéni vizsgálat eredménye szerint több mint háromezer beteg adatai alapján decemberben történt a legmagasabb halálozás. Az évszaki ingadozás fokozottan érintette az időseket.

Feltehetően az is közrejátszik a magas esetszámban, hogy az év végén késve fordulunk orvoshoz. Aki az ünnepek idején erre szánja el magát, ott már valóban nagy lehet a baj. Ez a késlekedés ronthatja a túlélés esélyeit is. Ez emelheti az esetszám mellett a halálozások számát is. A nőkre jellemzőbb, hogy magasabb a fájdalomtűrő képességük, velük gyakrabban megesik, hogy emiatt későn kérnek orvosi segítséget.

Minden második ember érrendszeri betegség miatt hal meg hazánkban, a szívinfarktus pedig a vezető halálokok között van. Vigyázzunk hát december végén!