• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyerekbajok felnőttkorban

Lapszemle Forrás: Szabad Föld

Ha beteg a gyerek, könnyen előfordulhat, hogy az „ápolószemélyzet", azaz anya és apa is ágynak esik.

A tapasztalatok szerint a felnőttek nehezebben viselik a vírusok és bacilusok támadását, mint az apróságok. Így fordulhat elő, hogy míg a bárányhimlős gyerek három-négy napig nyomja az ágyat, addig ugyanez a betegség hosszú időre a kanapéra szegezi a szülőket – írja a szabadfold.hu portálja.

Bárányhimlő esetén megjelennek a jellegzetesen viszkető, hólyagos kiütések test-szerte. Míg gyerekkorban főleg a bőrön és a szájban vannak a sebek, felnőtteknél gyakori, hogy a vírus megfertőzi a tüdőt, az agyat, a szívet, esetleg az ízületeket. A tüdő fertőzése köhögést és nehézlégzést okoz, az agyé, - az agyvelőgyulladás - bizonytalan járással, szédüléssel, zavartsággal jár. A szív fertőzése szívzörejt eredményez, az ízületek megbetegedése pedig az ízületek, izmok fájdalmával jár.
Hogy hogyan védekezhetünk ellene felnőttkorban? Nos, ha még nem esett át a fertőzésen, a legjobb módja a megelőzésnek a védőoltás. A gyerekek esetében bevált viszketést csillapító szerek felnőtteknél kevésnek bizonyulnak. Szükség lehet vírusellenes készítményekre, amelyeket a betegség kezdetétől számított 24 órán belül kell beadni ahhoz, hogy megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

Lepkehimlő esetén a fertőzést követően hét nappal jelentkeznek az enyhe influenzaszerű panaszok, majd újabb egy hét múlva megjelennek a jellegzetes tünetek is: az arcpír, a halvány kiütések a törzsön és a karokon, lábakon. Kísérő tünete lehet a torokfájás és a nyirokcsomó-duzzanat. Felnőtteknél gyakori az ízületi fájdalom, ízületi gyulladás – emeli ki a portál, amely megírja azt is, mivel a betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed, az alapvető higiénés szabályok betartásával védekezhetünk ellene. A lázat és az ízületi fájdalmakat csökkentheti vény nélkül kapható szerekkel. Felnőtteknél a viszketés erőteljesebb lehet, ilyenkor célszerű zabpelyhes fürdővel enyhíteni a panaszokat.

A mumpsz esetében - gyerekeknél és felnőtteknél is hidegrázással, fejfájással, rossz közérzettel, hőemelkedéssel kezdődik a betegség, majd két-három nap múlva a nyálmirigyek megduzzadnak. Felnőttkorban gyakoribb az idegi vagy agyi károsodás: idegi eredetű süketség, arcizombénulás. A hasnyálmirigy-gyulladás hasi fájdalmat, hányingert, hányást okoz. Felnőtt férfiaknál az esetek jelentős részében egyik vagy mindkét here is begyulladhat.

Cseppfertőzéssel terjed, a fertőzésre fogékony emberek nagy része megkapja, ha nincs beoltva. Hazánkban a mumpsz elleni védőoltás a kötelező oltások közé tartozik (MMR-oltás) 1990 óta. A gyulladás és a fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapító, hideg és meleg borogatás váltogatása ajánlott – írja a portál, amely a torokgyulladás mellett a skarlát tüneteit is felsorolja. Ez utóbbi betegség torokfájdalommal és magas lázzal kezdődik. A nyelv az első napokban fehér lepedékes, később élénkpirossá válik – ezt nevezik málnanyelvnek. A második-harmadik napon a bőrön vörös, bársonyos kiütések jelennek meg, elsősorban a törzsön és a hajlatokban. A kiütések nem viszketnek. Szövődményei lehetnek a szívizomgyulladás, vesegyulladás, reumás-ízületi betegség. Nagyon ragályos, és ráadásul többször is el lehet kapni, mivel nem alakul ki életre szóló védettség.

Mit tehet a felnőtt, ha már megfertőződött? – teszi fel a kérdést cikkének végén a portál, amelyre röviden így válaszol: gyógyszer nélkül is felépülhet valaki a betegségből, azonban a gyógyulás ilyen esetben hosszú és gyakoribbak a szövődmények. Antibiotikummal jól gyógyítható: a kezelés megkezdését követő 12-24 órában a panaszok mérséklődnek, de a gyógyszer szedését a szövődmények elkerülése érdekében tíz napig folytatni kell.

Legolvasottabb cikkeink