• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Gyerekek vették birtokba a sarkadi mentőállomást

Lapszemle 2018.06.09 Forrás: beol.hu Szerző:
Gyerekek vették birtokba a sarkadi mentőállomást

A szakemberek az elsősegélynyújtással kapcsolatos alapvető információkat is megosztották a kicsikkel.

Nyílt napot tartottak péntek délelőtt a sarkadi mentőállomáson, a folyamatosan érkező és mosolygó, nevető gyerekek beülhettek a mentőautókba, megismerhették a mentési eszközöket – az EKG-tól kezdve a hordágyon keresztül a végtag- és nyakrögzítőig –, összességében megtudhatták, hogy telik a mentőknél egy-egy nap - írta a beol.hu.

A szakemberek az elsősegélynyújtással kapcsolatos alapvető információkat is megosztották a kicsikkel, akik az élmények mellett szponzori felajánlásoknak – például a város támogatásának – köszönhetően csokoládét és mentőautós matricát is kaptak.

Rózsavölgyi Zoltán állomásvezető lapunk kérdésére elmondta: a mentőállomáson tizenkilencen dolgoznak és két kocsi – egy esetkocsi és egy mentőgépkocsi – teljesít szolgálatot. A sarkadiak ellátási területéhez tartozik a város mellett Doboz, Kötegyán, Méhkerék, Sarkadkeresztúr és Újszalonta. Évente több mint kétezer esethez vonulnak, tavaly például 2540 esetnél nyújtottak segítséget és több mint 90 ezer kilométert mentek a sarkadi mentők.

A gyerekek látogatásával kapcsolatban hozzátette: fogékonyak a fiatalok, és fontosnak ítéli, hogy a gyerekek minél hamarabb elsajátítsák azt, hogyan kell elsősegélyt nyújtani – vagy ha az nem is megy, legalább tisztában legyenek azzal, hogy baj esetén a 112-t vagy a 104-et kell tárcsázni. Ugyanis bármikor előfordulhat, hogy társuk, esetleg szüleik segítségére kell sietni. Bemutatta a gyerekeknek, hogy mi a teendő, ha egy kisgyermeknél és mi, ha egy felnőttnél áll le a keringés. Ismertette, hogyan kell újraéleszteni – összesen hét lépésben, a helyszín biztosításától a légzés vizsgálatán keresztül a mellkaskompresszióig.

A sarkadi mentők elmondták: egy országos kezdeményezéshez csatlakozva a sérült gyermekeknek mindig adnak plüsst, és a felajánlásoknak hála van bőven utánpótlás a figurákból, van, hogy a bajba jutott, majd megmentett kicsik hoznak be egy-egy játékot. Hangsúlyozták, hogy a tíz éve működő alapítvány jelentősen segíti a sarkadi mentőállomást.

Ehhez csatlakozva dr. Mokán István, Sarkad polgármestere elmondta: a képviselő-testület 80 ezer forintot biztosított arra a sarkadi mentőalapítvány számára, hogy a nyílt napot megszervezhessék. Kiemelte: fontos, hogy Sarkadon működik mentőállomás és hogy ennek révén hamar érkezik a segítség a bajba jutottakhoz.

Legolvasottabb cikkeink