Hazánkban évente 10–12 ember szenved súlyos gombamérgezést.
Veszélyes állapotban van a kaposmérői házaspár, akik gyilkos galócából készítettek ebédet – írja a sonline.hu portálja.
Úgy tudjuk, életveszélyes állapotban van a kaposmérői házaspár, akik gyilkos galócából készítettek ebédet. Hírzárlat van érvényben a kaposmérői gombamérgezéssel kapcsolatban. A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház lapunk érdeklődésére szerdán szűkszavú közleményben tudatta: „A kérdéses gombamérgezéses betegek kérésére intézményünknek nem áll módjában semmilyen információt kiadni."
Tudomásom szerint a gyilkos galóca egyik, fehér fajtáját fogyaszthatta a szerencsétlenül járt fiatal pár – nyilatkozta szerdán délután a portálnak Fodor István zselickisfaludi gombaszakértő. Úgy tudni, állítólag rántott gombát készítettek, s ezután lettek rosszul. Ilyen esetben rendszerint a májátültetés jelentheti a megoldást. A gombában található úgynevezett muszkarin-sav a kiválasztó szerveket teszi tönkre. A tünetek alig néhány óra leforgása alatt jelentkeznek: először hányás, hasmenés, epegörcsök kínozzák a beteget, ezután egyre súlyosabbá válhat az illető állapota. A májon kívül a vese is súlyosan károsodhat – magyarázta a gombaszakértő, aki kiemelte: mérgezés ellen legjobb szer a megelőzés. Egy szakember ingyen vizsgálja a kaposvári nagypiacon a leszedett gombát, de ha véletlenül bekövetkezik a baj, azaz valaki mégis ellenőrizetlen gombát fogyaszt, s rosszul érzi magát, azonnal orvoshoz kell fordulni.
Ilyenkor meghánytatják a beteget, hogy minél kevesebb veszélyes anyag szívódjon fel a szervezetben. Különösen veszélyes a helyzet, ha emésztés után 4 órával szívódik fel a szervezetben a sav. Halállal végződhet a mérgezés – mondta Fodor István, aki hozzáfűzte azt is, gyakran titokban tartják a mérgezéses eseteket, mivel a sérültek szégyellik az esetet.
Hazánkban évente 10–12 ember szenved súlyos gombamérgezést, nemrég Zalában vitték gyors orvosi ellátásra egy szerencsétlenül járt személyt – jegyzi meg a portál.