• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyítás nincs betegápolás nélkül

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Az idén is megemlékezett az Ápolás Nemzetközi Napjáról a Balassa János Megyei Kórház.

Minden elismerést megérdemelnek, akik ápolói szakmájukat hivatásként, lelkiismeretesen, az emberek iránti tisztelettel és szeretettel végzik – írja a Tolnai Népújság – online.

Az ápolók napi ünnepség alkalom arra, hogy a szakma berkein belül visszatekintsenek, értékeljék a munkát, és elismerjék azokat, akik kiemelkedően teljesítettek, akik példaképek lehetnek mások számára. Egyben megerősítés is, hogy érdemes erőfeszítéseket tenni, jól dolgozni. Az ünnep ugyanakkor jelzés a külvilágnak, hogy az egészségügyben dolgozók nap mint nap komoly problémákkal küzdenek a betegek megfelelő szintű ellátása érdekében.

- Néha igen nehéz körülmények között, létszámban megfogyatkozva, egyre nagyobb terheket vállalva, de elkötelezetten tesszük azt, amire felesküdtünk: a beteg emberek ápolását, gondozását, s közreműködünk egészségük visszaszerzésében – emelte ki ünnepi beszédében Gliedné Tillmann Erzsébet, a Balassa János kórház ápolási igazgatója.

- Az elmúlt időszakbban számos változás történt, így többek között 2012. január elsejétől már nem a megyei önkormányzati intézménye a szekszárdi kórház, hanem a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fennhatósága alá tartozik. Ez a változás a betegágyak mellett talán kevésbé volt érzékelhető, de rengeteg jelentéssel, adatszolgáltatással, sok-sok bizonytalansággal és kétséggel járt, és a mai napig sok hatáskör, feladat tisztázatlan. Ezzel együtt nem csak a fenntartó változott, hanem folytatódott az egészségügy átalakítása, újraszervezése – fűzte hozzá.

- Változás történt abban is, hogy talán soha ekkora mértékben nem hallathattuk a hangunkat, és nem szólhattunk bele az ágazatunkat érintő kérdésekbe, jogszabály-tervezetekbe – hangsúlyozta Gliedné, ugyanakkor hozzátette, hogy az anyagi erőforrások sajnos korlátozottan állnak rendelkezésére idén is, napi ellátási problémák vannak az ágazat alulfinanszírozottságából adódóan.

- Mára az ápolás, mint önálló hivatás van jelen az egészségügyi ellátások rendszerében, ami többek között azt is jelenti, hogy a szakma képviselői képesek és alkalmasak az önálló döntéshozatalra és szabályalkotásra – hangzott el.

- Az ápolás, a gyógyítás szent ügy, tisztelet mindazoknak, akik ennek szentelik életüket – mondta köszöntőjében dr. Muth Lajos, a kórház főigazgatója. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hazájukban kívánják szolgálni a betegeket minden külföldre történő csábítás ellenében.

Dr. Vastag Oszkár szemész osztályvezető főorvos kollégái nevében köszöntötte az Ápolók Napjának résztvevőit: – Az orvosok gyógyító tevékenysége nem lenne teljes az ápolók áldozatos munkája nélkül. Az ápolás emberpróbáló munka, amit éjt nappallá téve kell végezni, három műszakban, ügyeletben, család, gyermekek mellett. A gyógyításhoz hozzá tartozik a betegápolás, a szeretetet sugárzó verbális kommunikáció. A szép szavak a beteglelkek gyógyítói. Minden tiszteletem, becsületem az önöké – emelte ki dr. Vastag.

- Alacsony a szakember utánpótlás is, kevesen választják az ápolói hivatást. Sokan távoznak a betegágyak mellől, hagyják el a pályát és sok esetben az országot is a szakma presztízsének csökkenése, a nagy fizikai, szellemi leterheltség, a nehezülő munkafeltételek, illetve megélhetési nehézségek miatt. Helyettük a maradóknak kell helytállniuk – hívta fel a figyelmet az egészégügyben jelentkező problémákra Révészi Andrea, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezete nevében.