• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyító közelségben – kiegyenesítették a betegutakat

Lapszemle Forrás: Sonline

Több változást hajtottak végre a jobb ellátás érdekében.

Felszedték a betegutak aknáit: ez látható a fekvőbeteg-szakellátás beutalási rendszerének minap módosított és egységes szerkezetbe foglalt dokumentumán. A somogyi kormányhivatal népegészségügyi szerve arról adott tájékoztatást kedden, hogy a Semmelweis terv múlt év nyarán életbe lépett „betegút-térképén" több változás is történt a jobb ellátás érdekében. Ezek jobbára a földrajzi-utazási adottságokat felismerő lépések voltak – írja a sonline.hu portálja.

Változást indukált a kaposvári kórház decemberben elindult kardiológia-haemodinamikai laboratóriuma is. A megyehatáron fekvő településektől több jelzés érkezett, hogy számukra kedvezőtlen a kórházak megállapított területi ellátási kötelezettsége. E települések lakossága főként a tömegközlekedési lehetőségek miatt távolinak és nehezen megközelíthetőnek érezte a neki kiutalt megoldásokat. Ezeket a jelzéseket Országos Tisztiorvosi Hivatal figyelembe vette, és a szükséges eljárások után módosította az ellátási területeket.

Nagy volt az ijedtség múlt év nyarán Göllén, kiderült, hogy a belgyógyászati és a csecsemő- és gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátást ezek után a Dombóváron kapja a falu lakossága. Először azt hitték, Gödrével keverték össze őket, a baranyai falut ugyanis Kaposvárhoz csatolták. Nekik azonban az utazás sokkal több időt vesz igénybe a tolnai kórházig, még ha papíron közelebb is vannak hozzá. Tiltakoztak, és a fellépés eredményes volt. Kára, Szorosad és Törökkoppány szintén Dombóvártól került vissza Kaposvárra. Balatonberény, Balatonszentgyörgy, Hollád, Tikos és Vörs, a megye észak-nyugati csücskének ötösfogata ugyanakkor elkerült a Kaposi Mórtól. Nekik közelebb van Keszthely, és ezt a szempontot szintén átvezették a dokumentumon.

Ezek az ellátások már a zalai beutalási rendben keresendők, közölte Geiszt Katalin osztályvezető, az Egészségügyi Elemzési és Támogató Osztály képviseletében tájékoztatta a portált. Balatonvilágos megyeváltása szintén érinti a területi ellátási kötelezettséget, de a 246. somogyi település átsorolási eljárásai még folyamatban vannak. Értelemszerűen a legtöbb fekvőbeteg-ellátást a siófoki kórházban kapják majd meg – tette hozzá Geiszt Katalin.

A marcali kórház gyermekosztályának megszűnése azonban érinti a somogyiakat: csak egynapos aktív ellátást adnak a sürgősségi osztályon. Marcali beintegrálódása a Kaposi Mór kórházba tavaly júliusban kezdődött meg, azóta a működési engedély szerint az intézte már Kaposvár telephelye, 202 ágyon. Általános belgyógyászati, általános sebészeti, szülészet-nőgyógyászati, és aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztállyal, krónikus belgyógyászati egységgel, ápolási és klinikai onkológiai osztállyal-hospice egységgel. Nagyatád szakma-specifikuma is kikristályosodott: a beutalási rendben részint a mozgásszervi rehabilitációért, a krónikus ellátásokért, a hospice-szolgáltatásért felelősek jelentős területi ellátási kötelezettséggel – emeli ki a portál.

A somogyi népegészségügyi szervezet közölte: a beteg-beutalási rend felülvizsgálata két ok miatt vált szükségessé. Egyrészt Kaposi Mór Oktató Kórház az invazív kardiológia-haemodinamikai laboratóriumra kapott működési engedélyt Somogy megyére, és a Dombóvári kistérségére kiterjedő ellátási területtel. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az ehhez kapcsolódó többletkapacitást befogadta, melynek eredményeként a kórház finanszírozott keretek között vált jogosulttá a hemodinamikai laboratórium működtetésére. Ezáltal a kardiológia szakmában a progresszivitási szintje a korábbi 2a szintről 2b szintre módosult.