Súlyos májkárosodást okozhat a túl sok gyógynövény vagy étrendkiegészítő fogyasztása.
A gyógynövények és növényi eredetű étrendkiegészítők hasznosságát kevesen vitatják, de azt sem szabad elfeledni, hogy túlzott használatukból különféle bajok is származhatnak, és koncentrált formában (például kapszulaként) könnyebb túladagolni őket, írja a Qubit.
Bizonyos gyógynövények, például a zöld tea, a kurkuma, a kratom vagy a Garcinia cambogia, potenciálisan súlyos, sőt halálos májkárosodást is okozhatnak, és az ilyen problémákból eredő kórházi kezelések száma világszerte növekszik – a Michigani Egyetem friss kutatása szerint az Egyesült Államokban akár 18,6 millióan is fogyaszthatnak legalább egy ilyen gyógynövényt vagy étrendkiegészítőt.
„A gyógynövények és étrendkiegészítők biztonságossága és hatékonysága nem megalapozott, mivel az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság nem írja elő a forgalomba hozatal előtti humán farmakokinetikai vagy prospektív klinikai vizsgálatokra vonatkozó szabályozási követelményeket” – figyelmeztetnek tanulmányukban a michigani hepatológus kutatók.
Mint megállapították, a hat leggyakrabban fogyasztott gyógynövénykészítményt jellemzően olyan állapotok kezelésére használják, mint a magas koleszterinszint, a depresszió vagy a fájdalom, de gyakran májkárosodással is összefüggésbe hozzák őket. Ráadásul míg 2004-ben a gyógyszerek okozta májkárosodásos eseteknek csak 7 százalékáért feleltek a gyógynövények és növényi alapú étrendkiegészítők, 2014-re már 20 százalékra nőtt ez az arány.
További részletek a Qubiton.