• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gyógyszer nő a magyar földből, de tilos használni

Lapszemle 2018.09.17 Forrás: nepszava.hu
Gyógyszer nő a magyar földből, de tilos használni

Megfelelő orvosikannabisz-program egyszerűsítené a hozzáférést a sokszor életmentő szerekhez.

A kender alapú orvosság Magyarországon úgy van, hogy nincs: tízezrek életét segíthetné, de még azt a kender-készítményt is megfogják a határon, amely legális, a címzett ellen pedig eljárás indul. De akad sikertörténet is: a WHO talán még az idén lehúzhatja tiltólistáján a heroin mellől a kannabiszt - írta a népszava.hu.

Sok minden történt azóta, hogy 1961-ben az ENSZ a kábítószerekről szóló nemzetközi egyezményben – többek közt a heroinnal együtt – a legproblémásabb kategóriába sorolta a kannabiszt. Az akkori megállapítás szerint veszélyeit még a lehetséges terápiás előnyök sem ellensúlyozzák. Azóta kiderült, hogy a kender nem különösebben addiktív, ellentétben más, legális pszichoaktív szerekkel, mint például a nikotin vagy a koffein. Az is kiderült, hogy nem nevezhető "kapudrognak", a fű fogyasztása senkit nem tesz mondjuk heroin függővé. És kiderült, hogy ennek a világon mindenhol elterjedt növénynek van pár kifejezetten hasznos hatása is. (...)

A kannabisz alapú orvosságok eleve csak néhány betegségtípusnál engedélyezettek Magyarországon, és azoknál is csak utolsó esélyként. Ha egy beteg már minden más kezelést kipróbált, és azok kudarccal végződtek, kezelőorvosa javasolhat ilyen gyógyszert. Így a beteg – aki ekkorra már éveket veszíthetett – beadhat az OGYÉI-hez egyedi importkérelmet az adott szerre. Ha ezt pozitívan bírálják el, tb-támogatást igényelhet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Ám mint a jogi akadályokat a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület konferenciáján ismertető Zeller Judit, a TASZ munkatársa és a Pécsi Egyetem jogi karának adjunktusa elmondta, az elbírálás vezérelvek nélkül, ötletszerűen zajlik a NEAK-nál, és ez nem sok reményre ad okot. S itt még nincs vége: a betegnek arra az esetre is kell, hogy legyen egy engedély a zsebében, ha az utcán rendőrök állítják meg. (...)

Megfelelő orvosi kannabisz program nagyban egyszerűsítené a hozzáférést ezekhez a sokszor életmentő szerekhez. Mindezt úgy, hogy közben útját állná annak, hogy a rendszerrel visszaélve valaki élvezeti, rekreációs célra szerezhessen be marihuánát. Mint azt Szelestei Miklós, a MOKE elnöke többször elmondta a konferencián, egy ilyen program kidolgozása a célja az egyesületnek is. A Cannabicumra éppen ezért meghívták az OGYÉI képviselőjét, az ÁNTSZ-t, az egészségügyi államtitkárt, de egyéb okokra hivatkozva mindegyikük távol maradt. De a helyzet közel sem tűnt reménytelennek egy érdeklődőkkel és orvosokkal zsúfolt konferenciateremből nézve. A teljes tudósítás itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink