• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszakapott világok - szemészként Kongóban

Lapszemle 2018.09.17 Forrás: vasarnapihirek.hu
Visszakapott világok - szemészként Kongóban

Fizetséget kell kérni a műtétekért és ha úgy adódik, tyúkban vagy banánban mérik a hályogoperáció árát.

Talán nincs is kapósabb szemészorvos Hardi Richárd doktornál, aki lassan 25 éve Kongóban teljesít szolgálatot. Amikor épp rendel, márpedig odakint minden nap ilyen, hetente több mint 500 beteget lát el, ha pedig operál, napi 25-30 vágásig meg sem áll. Amikor néha itthon van, például épp a nyári szabadságát tölti, akkor a média és a jószolgálati szervezetek ugranak rá. A héten az UNICEF Magyarország és a Magvető Café közös sorozatának volt vendége - írta a vasárnapihírek.hu.

Amikor a kilencvenes évek közepén Hardi Richárd a Nyolc Boldogság Közösséggel először érkezett Zaire-be – ma Kongói Demokratikus Köztársaság –, sok szempontból más szelek fújtak. Polgárháborúk dúltak a környéken, a közlekedés szinte teljesen megbénult, a kórháznak, melyet már akkor a katolikus közösség vezetett, még felszereltsége is alig volt. Hiába volt kiutazásának az a feltétele, hogy tegyen szemészeti szakvizsgát, szemészi munkája akkoriban alig akadt. A környező falvak általános orvosi feladatainak a megszervezését és felügyeletét bízták rá.

Aztán amikor 2001-2002-ben végre megszületett a béke, egyre több beteg kereste fel – hamar elterjedt a híre, hogy van egy szemész Kabindában. Sokan érkeztek a szomszédos, kétmilliós Mbuji Mayiból és a város környékéről. Látva, hogy milyen sokat utaznak az emberek, mekkora szenvedéssel jár számukra, hogy eljussanak a klinikára, és milyen sokba kerül nekik mindez, ráadásul veszélyes is az út, a szemész azt ajánlotta a közösségnek, hogy nyissanak Mbuji Mayiban egy szemészeti centrumot, ahol kizárólag szembetegségek gyógyításával foglalkoznak. A közösség vezetése ugyan egy kicsit habozott, de végül beleegyezett, és 2006 novemberében megnyílhatott a szemészeti centrum, ahol a doktor azóta is emberfeletti munkát végez.

A COR szemcentrumban jelenleg több mint harminc ember dolgozik: orvosok, szakápolók, képzett személyzet. Csak az idei júliusi misszió során a COR-stáb közel 300 műtétet hajtott végre, Hardi doktor szerint ez rekord. Pedig nemcsak azok vannak nehéz helyzetben, akik 100 kilométereket gyalogolnak, hogy eljussanak a szemészcsapathoz, de az orvoscsoportnak is számtalan embert próbáló körülménnyel kell megküzdenie, amikor például misszióra indul, hogy elérhetővé tegye saját magát a szomszédos megyékben élő több millió ember számára. A teljes cikk itt olvasható