• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszer pályázati pénzből, a szegényeknek nem jut rá

Lapszemle Forrás: Sonline

Számos rászoruló nehezen tudja kiváltani a gyógyszert.

A reménytelen helyzetben egy új lehetőség segíthet: a Szegények patikája pályázaton a három önkormányzat is eredményesen szerepelt. Az egyik alapítvány kiírásán indult a polgármesteri hivatal, s országosan tíz, Somogyból három település nyert. Kaposfő egy éven át havi 100 ezer forintos keretből gazdálkodhat – írja a Somogyi Hírlap – online.

Gyógyszer, tápszer, illetve vitamin vásárlásához kaphatnak anyagi támogatást a rászorulók – tájékoztatta a lapot Sztányi Tibor, Kaposfő polgármestere, hozzátéve azt is, az alapítvány, a háziorvos, a patika valamint az önkormányzat szerződést kötött: ez a négyes megállapodás teszi lehetővé a gyors, hatékony együttműködést.

A polgármester szerint számos esetben előfordulhat, hogy az orvos felírja a receptet, de a szegény, nehéz sorsú emberek képtelenek megvenni az orvosságot. S ezzel akkor szembesülnek az egészségügyi szakemberek, amikor a legközelebbi rendelésen kiderül, hogy a beteg állapota nem javult. Megtudtuk: az veheti igénybe az új támogatási lehetőséget, akinek a jövedelmi helyzete olyan, hogy nem tudja kiváltani a gyógyszerét. A program a jövő héten indul, s 2016. július végéig tart. A polgármester elmondta azt is: a rászorulókat másképp is segíteni lehet. Adománygyűjtő dobozokat akarnak felállítani a gyógyszertárban és a rendelőben.

Sajnos, sok szegény családban arra a kérdésre kell válaszolni: gyógyszert vagy kenyeret vegyenek – emelte ki Orbán István, a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának kaposvári elnöke. Szomorú, hogy ez előfordulhat, hiszen alapvető dolgokról van szó. Mint Orbán István kifejtette: Somogyban magas a munkanélküliség, melynek következménye a szegénység. Megyénk számos mutatót tekintve az országos mezőny utolsó részében helyezkedik el, erről számos statisztika is tanúskodik. A nehéz szociális körülményekről legutóbbi, júliusi siófoki konferenciájukon is szó esett, ahol többen nyomatékosan arra hívták fel a figyelmet: az iskolás kor alatti gyermekek a gyógyszereket alanyi jogon kapják meg, s a jelenlegi támogatási rendszert tovább szélesítse az állam.

Orbán István úgy érzi: minden lehetséges módon szükséges segíteni a rászorulókat, megyénkben különösen lényeges a hatékony támogatási struktúra. Nyilván ennek jelentős anyagi vonzata lenne, de az elnök szerint ezt a társadalomnak ki kell bírnia – jegyzi meg a portál.