• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Műtét előtt, az életéért küzd a kicsike Noel

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A baba eddig jól vette az akadályokat, ezzel szüleinek is erőt adva.

Amikor 2015. április 1-jén megszületett Oláh Csaba és felesége, Tímea kisfia, Noel Csaba, még nem gondolták, hogy a picire hetekkel később embert próbáló küzdelmek várnak. Pár hét múlva hatalmas műtét vár a tizenhét hetes csöppségre.

A pár közös életének jelentős állomása volt, amikor kiderült, gyermeket várnak. Tímea rendszeresen járt a vizsgálatokra, még Debrecenbe, 4D-s ultrahangra is elmentek, az orvosok mindig mindent rendben találtak – írja a Szoljon.hu portálja.

Amikor megszületett Noel, nagyon boldogok voltunk. Bár kicsit sárgának tűnt, de azt mondták az orvosok, nem lesz gond. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott babát hoztunk haza, aki végigaludta az éjszakát, állandóan mosolygott, figyelt mindenre. Jött a védőnő, a gyermekorvos is látogatni, mondták, majd a sárgaság elmúlik. Amikor öthetesen egyre nyűgösebb lett, sokat sírdogált, nem tudtuk miért, és még sárgább volt, úgy döntöttünk, elvisszük a karcagi kórházba. A laborvizsgálat kimutatta, nagyon nagy baj van, a mája nem funkcionál. Azonnal intézték, hogy fogadjanak bennünket a Semmelweis Egyetem 1. számú csecsemőklinikáján. Még fel sem fogtuk az első sokkot, hogy baj van gyermekünkkel, másnap a klinikán még rosszabb hírt közöltek velünk – idézte vissza a történteket Tímea.

Amikor megvoltak az eredmények, leültettek bennünket, s elmondták, a mája mellett agyhártyagyulladása van a kicsinek. Ez rettentő érzés volt, nagyon megijedtünk. De bátorítottuk egymást Timivel, tudtuk, nem szabad összeomlanunk, hiszen akkor ki fogja Noelt ápolni? – tette fel a kérdést Noel édesapja.

Az orvosok annyit mondtak a szülőknek, nem fertőző, hanem bakteriális agyhártyagyulladása van az öthetes picinek, ami bekerült a véráramba. A gerinccsapolás kimutatta, hogy a fertőzés már fent van az agyba, így azonnal elkezdték a gyógyszeres kezelését, két hétig volt gépeken a pici. A szülőket az orvosok akkor mindenre felkészítették. Az esélyekről azt mondták, az első két napon vagy-vagy, ha a lázat sikerül megfogni, az jó.

Harmadik sokk akkor érte a szülőket, amikor konzíliumot hívtak össze a pici ágyához, majd az orvosok közölték, nincs más megoldás, csak a májátültetés.

Ezt a műtétet azonban ilyen pici csecsemő esetében csak Németországban végzik. Azt mondták, ha itthon maradunk 0%, ha kimegyünk, 85 százalék a gyógyulási esélye – mondta Tímea, hozzátéve azt is, végül az OEP-től megkapták a levelet, amelyben megírták, hogy támogatják a németországi műtétet, de a kint tartózkodásuk költségeit, és a még felmerülő gyógyszer és egyéb kezelések árát nekik kell fizetniük.

Noel hetente több szurit is kap, nagyon hősiesen viseli. Bár betegsége miatt másfél kilóval kevesebb kortársainál, de fejlődésében nincs elmaradva. Miután egyre romlik a mája, az orvosok megsürgették a műtétet, várhatóan 2-3 hét múlva utaznak Németországba.

Csaba és Tímea barátai most felhívással fordultak a közvéleményhez, segítsenek a szülők kint tartózkodásának költségét előteremteni.