• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Gyógyszerek, amik soha nem kaphattak volna engedélyt

Lapszemle 2023.01.25 Forrás: divany.hu
Gyógyszerek, amik soha nem kaphattak volna engedélyt

Nálunk 2010-ben kerültek tiltólistára a roziglitazontartalmú gyógyszerek, mert kiderült, hogy szívrohamot és stroke-ot okozhatnak.

Egy-egy gyógyszer engedélyezése hosszas folyamat, hiszen meg kell győződni, hogy valóban használ-e a szer, és vannak-e káros mellékhatásai. Sajnos nemegyszer csúszott már hiba a gépezetbe, ami miatt olyan pirulákat is forgalomba hoztak, melyeknek a mellékhatásai sokszor súlyosabbnak bizonyulnak, mint maga az alapbetegség, amire felírták - írja a divany.hu.

Utólag betiltott gyógyszerekre sajnos találunk példát bőven az Egyesült Államokban és Európában is. Néhány éve még itthon, Magyarországon is vontak ki a forgalomból veszélyes hatóanyagúnak minősített készítményeket. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) nemegyszer hibázott, amikor hatásosnak ítélt meg olyan készítményeket, amelyeknek a szedése halálos mellékhatással járhatott.

Az altató, ami vetekedett a kemény drogokkal 

A Quaaludes nyugtató. és altatószer volt, amelyet 1962 és 1985 között használtak. Számtalan álmatlanságban szenvedő, szorongással küzdő ember szedte, akik függővé váltak, görcsrohamaik voltak, sőt néhány esetben halállal végződött a gyógyszer alkalmazása. A Quaaludes ma már kábítószernek számít (mint a heroin és az LSD); egyes kutatások még a gyógyszer engedélyezése előtt rámutattak a függőség és a droggal való visszaélés lehetséges problémáira. Az 1970-es évekre a Quaaludes népszerű utcai droggá vált; csak 1982-ben 2764 Quaaludes-használathoz kapcsolható sürgősségi ellátást igénylő esetet jelentettek.

...

2010-ben 2 gyógyszert is betiltottak nálunk

Hazánkban közel tízezren szedték a 2010 februárjában betiltott testsúlycsökkentő gyógyszereket. A Magyarországon Lindaxa, Minimectil és Reductil néven futó, sibutramin hatóanyag-tartalmú készítmények felülvizsgálatát azért kezdeményezték az európai hatóságok, mert egy többéves vizsgálat során megállapították, hogy nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága. Ráadásul a hatóanyag nem is bizonyult elég hatékonynak, mivel a súlycsökkenés mérsékelt volt, tehát egyáltalán nem múlta felül a szívműködéssel és a keringéssel kapcsolatos kockázatokat.

2010. szeptemberben aztán újabb hatóanyag került tiltólistára, ekkor a roziglitazontartalmú gyógyszerekről derült ki, hogy szívrohamot és stroke-ot okozhatott. Emiatt a Magyarországon is népszerű, cukorbetegeknek szánt Avandia mellett az Avandametet és az Avaglimet is betiltották.