• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Újabb állami kórházban érhető el a külső magzatfordítás

Lapszemle 2023.01.25 Forrás: wmn.hu
Újabb állami kórházban érhető el a külső magzatfordítás

A kistarcsai Flór Ferenc Kórházban NEAK által finanszírozott módon van lehetőség a külső magzatfordításra.

A Másállapotot a szülészetben oldalán néhány napja jelent meg a hír, hogy a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban OEP (új nevén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő; NEAK) által finanszírozott módon van lehetőség a külső magzatfordításra. De kinek és miért érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget? - teszik fel a kérdést a wmn.hu oldalon. 

Ideális esetben a magzat a terhesség 34. és 37. hete között „befordul”, vagyis úgy helyezkedik el, hogy fejjel a medence (a „kijárat”) felé nézzen. Ha ez mégsem történik meg, több lehetőség adódik: vannak intézmények, ahol még mindig vezetnek/kísérnek úgynevezett faros szülést, vagyis olyat, amikor a kisbaba popsival előre születik meg (de egyre kevesebb az ilyen hely), a legtöbbször azonban a medencevégű fekvés császármetszést von magával. Létezik azonban egy harmadik opció is, mégpedig az, hogy valamilyen úton-módon megfordulásra bírják a magzatot. Ennek van szelídebb, anyai tornagyakorlatokat javasló módja, és erőteljesebb, amikor egy, vagy inkább két szakember kívülről megfordítja a babát.

Pontosan hogy néz ki a magzatfordítás?

Magyarországon külső magzatfordítást csak kórházi körülmények között lehet végezni, adott feltételek mellett – de csak kevés intézményben elérhető a lehetőség, az állami szférában különösen. A feltételek a következők: betöltött 37. terhességi hét, a medencébe nem beágyazott baba (ez azt jelenti, hogy a feneke kimozdítható), megfelelő mennyiségű magzatvíz, megfelelő elhelyezkedésű méhlepény és köldökzsinór, és a magzat mérete is fontos tényező. Még ilyen körülmények között is hivatalosan csak 50 százalék esély van rá, hogy a folyamat sikerrel lezajlik.

A szakemberek szerint a külső magzatfordítás legnagyobb kockázata az, hogy nem sikerül megfordítani a babát, de előfordulhat az is, hogy a folyamat során beindul a szülés – ezért fontos, hogy a 37. hét betöltése után kerüljön rá sor. Célszerű nem is később belevágni, mert minél kisebb a magzat, annál könnyebb a fordítás.

Dr. Siklós Pál szülész-nőgyógyász főorvos, a hazai külső magzatfordítás elismert szakértője azt mondja: minden nemzetközi szervezet (például a WHO is) ajánlja a külső fordítást mint a nagyobb kockázattal járó császármetszés elkerülésére alkalmas beavatkozást.

További részletek a cikkben.