• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerészkézbe kerülnek a patikák

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Vállalnák az eladósodást a patikusok saját gyógyszertárért a mostani bizonytalan helyzetben?

A patikusok legyenek a gyógyszertárak többségi tulajdonosai már 2014-től – szerepel egy szakmai javaslatban, amely egyúttal szétdarabolná a patikaláncokat. Az érintettek egy részében felmerül: ki vállal be a jelenlegi bizonytalan piacon több száz milliós hitelt a vásárlás kedvéért, amire viszont kötelezik őket? – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Alig valamivel több mint egy év múlva tulajdonjogot kaphatnak patikáikban a gyógyszerészek. Az Orbán-kormány első intézkedései között számolta fel a patikaliberalizációt egy olyan törvénnyel, amely szerint 2017. január 1-jéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kell birtokolnia a vállalkozás 51%-át, az első 25%-os tulajdonrészt pedig már 2014 januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. Egy szakmai javaslat szerint azonban már 2014-től csak úgy működhetnének a gyógyszertári vállalkozások, ha a személyi jogos gyógyszerész többségi tulajdonában van a patika. Ahol határidőre nem történik meg a tulajdonrész átrendezése, azt az Országos Tisztiorvosi Hivatal bezárja.

A tervek szerint a kormány tízmilliárdos állami segítséget ad jövő júliustól a gyógyszerészeknek, kedvezményes hitel formájában a visszavásárláshoz. A veszteséges gyógyszertári vállalkozásokat ugyanakkor kizárnák az állami segítségből. Azonban a patikusok azt állítják, ma már csak a tőkeerős láncok életképesek, a rendkívül kedvezőtlen tényezők együttes hatását csak ezek képesek kivédeni. A magángyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog – hangzott el néhány hete a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének éves kongresszusán. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legutóbbi szegedi patikabezárás: a Kossuth Lajos sugárút és a nagykörút sarkán lévő kis gyógyszertár helyén nemrégiben élelmiszerbolt nyílt – a patikát nem tudta tovább működtetni a tulajdonos – emeli ki a lap.

A szabályozás viszont a multikat szétverné, hiszen azt mondja: mindazoknak, akiknek négynél több gyógyszertárban van tulajdonrészük, azt el kell adniuk. Hasonló tulajdonrész-eladásra kényszeríti a jogszabály a patikaláncok tulajdonosait is.

Az egyik patikalánc képviselője így nyilatkozott: Meggondolatlan döntésnek tartom. Olyan ez, mintha valaki saját pénzén nyitna egy bolthálózatot, majd egyszer csak közölnék vele, hogy innentől kezdve az alkalmazottak a tulajdonosok. Képtelenség, hogy bármelyik gyógyszerész is hajlandó százmilliós hitelt felvenni egy olyan vállalkozás kedvéért, amely a jelenlegi helyzetben meglehetősen bizonytalan, és szinte semmi hasznot nem termel - húzta alá a patikalánc képviselője. Ráadásul – folytatta - ebbe belekényszerítik őket, hiszen másképp nem üzemelhet a patika.

Ezzel szemben Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke üdvözölte a javaslatot. Mint mondta, ha az orvosnak lehet rendelője, a gyógyszerésznek miért ne lehetne patikája? Egyébként is a szakma számára elfogadhatatlan volt, hogy a moratórium megszületéséig bárki végzettség nélkül patikát nyithatott. Ez olyan, mintha valaki diploma nélkül ügyvédkedne – húzta alá a kamaraelnök, aki arra is emlékeztetett: amikor még a gyógyszerészek voltak saját patikáik tulajdonosai, nem voltak eladósodva, hiszen nem a befektetői érdek került előtérbe, amelynek célja legtöbbször, hogy túlzott mértékben vigye ki a pénzt a vállalkozásból. Eddig a gyógyszerész alkalmazott volt. Ha ő lesz a többségi tulajdonos, garantált lesz a szakmai alapon való működtetés – fűzte hozzá Kőhegyi.