• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Önálló érsebészeti osztályt hoztak létre Szolnokon

Regionális hírek Forrás: MTI

Három orvossal, tíz ápolóval működik és 24 órás ügyeletet nyújt az új részleg.

Önálló érsebészeti osztályt alakítottak ki a sebészeti területen belül a szolnoki Hetényi Géza Kórházban. Jász-Nagykun-Szolnok megye legnagyobb egészségügyi intézményének új osztálya három orvossal és 10 ápolóval működik, területi ellátási kötelezettsége mellett 24 órás készültségben várja az akut eseteket - közölte a Morvai János osztályvezető főorvos szerdán az MTI-vel.

A sebészetnek ez a területe 30 esztendős múltra tekint vissza a kórházban, meghonosítása Katona Iván nevéhez fűződik, aki 1982-ben, abban az időben szakvizsgázott, amikor Németországból hazánkba is eljutott ez a különálló szakma - tette hozzá érsebészettel 1986 óta foglakozó főorvos.

Tájékoztatása szerint az elmúlt két év statisztikáit alapul véve a sebészeti osztály tevékenységének mintegy harmadát az érsebészeti jellegű beavatkozások teszik ki. Ez igazolta egy önálló osztály létjogosultságát, ahová a kardiológiai osztályról, az angiológiáról, a neurológiáról, illetve a kórházban működő Avas Egészségügyi Centrumból rendszeresen küldik a diagnosztikai vizsgálatok során kiszűrt pácienseket.

A kórházban évente 190-200 alsó végtagi, 70-80 nyaki és mintegy 150 visszeret érintő érsebészeti beavatkozást végeznek - mondta Morvai János, megjegyezve: noha jelenleg a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a leggyakoribb halálokot, egy nyaki verőér-elzáródás is végzetes lehet, ráadásul alattomos betegség, mert sokáig tünetmentes.

A Hetényi kórház új osztálya kettes progresszivitási szintű, fő feladata a nyaki, hasi és végtagi verőerek rekonstrukciós operációja, ennél magasabb szinten csak néhány klinikai centrumban dolgoznak az országban.

Az érsebészet a verőerek (artériák) és gyűjtőerek (vénák) megbetegedéseit gyógyítja műtéti úton. Az artériák leggyakoribb betegsége az érelmeszesedés, amelynek fő kockázatait a dohányzás, a túlsúly, illetve a túlzott alkoholfogyasztás jelenti. Ez azonban ma még nem gyógyítható. Ezért az érsebészet az e betegség következtében létrejött verőeres szűkületeket vagy elzáródásokat szünteti meg ott, ahol kritikus keringési elégtelenség alakul ki.