• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerkassza: halálos dózisú elvonás

Lapszemle Forrás: Népszava

A lakosságot is sújtja a gyógyszerkassza megszorítása.

Nemcsak a gyógyszeripart, a lakosságot is sújtja a gyógyszerkassza megszorítása, illetve a végrehajtására kitalált kormányzati intézkedések. Eddig idén már csaknem 150 gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási (tb) támogatásból, miközben az elmúlt öt hónapban egyetlen új medicina sem kapott állami hozzájárulást, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre – olvasható a Világgazdaság tegnapi cikkére utalva a nepszava.hu portálján.

Bár a kivont termékek számába ugyanannak a gyógyszernek az eltérő hatáserősségű és kiszerelésű formáját is beleszámolták, az adat még így is azt jelenti, hogy a 3896 finanszírozott készítményből 148 kiesik, ennyivel kevesebb orvosságot válthatnak ki receptre ma a betegek - írta a Világgazdaság.
Ennek oka a gyógyszerkassza megszorítása.

Mint ismert: a Széll Kálmán-tervben foglaltak szerint 2012-13-ben összesen 120 milliárd forinttal kell csökkenteni az egészségpénztár gyógyszerár-támogatásra szánt keretét. Ebből idén első lépésként 83 milliárdos kivonást hajtottak végre, így ebben az évben már csak 219 milliárd forint fordítható a medicinák ártámogatására, amit jövőre újabb 37 milliárdos csökkentés követ. Sőt, a központi költségvetés problémái miatt év elején újabb megszorítást rendelt el a kormány, így még idén további 10, jövőre pedig újabb 40 milliárd forint tűnik majd el az addigra a harmadára apadó gyógyszerár-támogatási keretből - foglalta össze az eddig tudhatókat a lap.

A legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg, de a támogatásból kivont orvosságok között vannak daganatos, immunhiányos és szív-érrendszeri betegek gyógyszerei is – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Bár van azonos hatóanyagú orvosság a tb-támogatott körben, ez nem jelenti azt, hogy egyszerű az átállás, minden betegre másként hatnak ugyanis az egyes készítmények. Aki tehát maradni szeretne eddig szedett gyógyszerénél, kényszerűen többet fizet majd, hiszen nem kap állami ártámogatást.

Aki tehát maradni szeretne eddig szedett gyógyszerénél, kényszerűen többet fizet majd, hiszen nem kap állami ártámogatást. Az is előfordulhat ugyanakkor - mint arra már az év elején figyelmeztettek a gyártói szervezetek -, hogy a támogatás kiesése és a várható forgalomcsökkenés miatt teljesen kivonják a magyarországi forgalomból termékeiket – írja a lap, amely azt is megemlíti, hogy eközben a forráskivonást sem sikerül tartani, hiszen a tervezettnél 28 milliárd forinttal több pénz folyt ki a gyógyszerkasszából augusztus végéig, gyógyászati segédeszköz-támogatásra pedig majdnem 5 milliárddal többet költöttek az előirányzottnál. Ez év végére 42, illetve 7 milliárd forint hiányt jelenthet.

Talán éppen ezért az állam újabb 7 milliárd forintot kíván megspórolni az ismételt hatósági árcsökkentéssel, így akár felére is csökkenhet több gyakran használt gyógyszer termelői ára október elsejétől. Csakhogy a patikákban nem lesz olcsóbb egyetlen ilyen orvosság sem, hiszen több esetben a hozzá kapcsolódó tb-támogatás összege is csökken – szögezi le a lap.

Cáfol az OEP