• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszervásárlás adókedvezménnyel

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A pénztártagok a megtakarításaiktúlnyomó részét jó ideje gyógyászati segédeszközre vagy gyógyszerre költik.

Tavaly a betegek által a patikában hagyott mintegy 305 milliárd forint több mint tíz százalékát már egészségpénztári számlákról fizették - derül ki egyebek mellett a Budapesti Corvinus Egyetem Teljesítménymenedzsment Kutatóközpontja által az AXA Önkéntes Egészségpénztár felkérésére végzett kutatásból.

A vizsgálattal 787 egészségpénztári tag és ugyanennyi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisából véletlenül kiválasztott beteg egészségi állapotát, egészségmagatartását és egészségmegőrzéssel kapcsolatos kiadásait vetették össze az elemzők. Már több mint 900 ezer pénztártag vesz részt az egészségügyi előtakarékosságnak és öngondoskodásnak ebben a szervezett formájában. Az egészségpénztári megtakarítások nagy valószínűséggel szerepet játszanak abban, hogy a tagok könnyebben tudják finanszírozni a szükségessé váló egészségügyi kiadásaikat, és ez hosszú távon mind az egészségi állapotot, mind az egészségügyi kiadásokat tekintve kifizetődő.

Bár a kormány rendre hangsúlyozza: a Széll Kálmán Terv gyógyszerkassza kurtítása nem járhat együtt a betegterhek növekedésével, a számok alapján, úgy tűnik, ezt már sokan kétségbe vonják: a pénztártagok a megtakarításaik túlnyomó részét jó ideje gyógyászati segédeszközre vagy gyógyszerre költik. Sőt már 2009-ben és 2010-ben is nagyobb összegben vettek igénybe szolgáltatást, mint amennyit tagdíjként befizettek. Mindez azt is jelenti, hogy a tartalékokat már most sokan felélik.

A tagok megtakarításaiból a közeli hozzátartozók az orvosi ellátásukkal kapcsolatos számlái is fizethetők, így összesen 1,6 millió ember egészségügyi kiadásainak egy részét fedezik az önkéntes egészségpénztárak. A minimális tagdíj átlagos nagysága évente 30 ezer forint. Az átlagos magyar állampolgár egészségügyi költéseinek 60 százalékát a patikában hagyja, összesen mintegy 305 milliárd forintért vásárolt tavaly orvosságot. E magánkiadások több mint tíz százaléka egészségpénztári megtakarításból származik. A pénztárak fele biztosít tagjai számára készpénzkímélő egészségkártyát. Az egészségpénztári tagok jellemzően gyakrabban vesznek igénybe egészségügyi ellátásokat, gyakrabban keresnek fel szakorvost és váltanak ki gyógyszereket.

A pénztárakkal szerződött szolgáltatók között legnagyobb arányban gyógyszertárakat és gyógyászati segédeszköz-szaküzleteket lehet találni, de jelentős hányadot képviselnek a fogorvosok és a járóbeteg-szakellátók is.