• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Győrfi: "mosolygós egészségügyért dolgozunk"

Lapszemle 2018.09.28 Forrás: hazipatika.com
Győrfi:

A mentős bármennyire is igyekszik, sokszor nem tudná megmenteni a beteget, ha a civil járókelő nem kezdi meg időben az újraélesztést.

Közel huszonöt évnyi mentős múlttal a háta mögött Győrfi Pál jól tudja, hogy egy élet megmentéséhez a felkészült mentődolgozók és a bátor civilek munkájára egyaránt szükség lehet. Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjeként pedig úgy látja, hogy a televízióban, rádióműsorokban és internetes oldalakon szereplő hírességeknek óriási hatásuk van a lakosság életmódjára, életvitelére. Az Egészséghősök program szakmai zsűrijének tagjaként azokat az embereket és projekteket szeretné kiemelni, amelyek a leginkább hozzájárultak a lakosság egészségéhez. A házipatika.com készített interjút a szóvivővel.

Az egészségügyben dolgozva ön is számos olyan emberrel találkozhat, akinek az áldozatos munkája elengedhetetlen a betegellátás megfelelő működtetéséhez. Miért fontos ezeket az Egészséghősöket kiemelni?

- Én közel 25 évig dolgoztam mentősként - először mentőápolóként, majd mentőtisztként - itt Budapesten, és ez alatt az idő alatt sok tízezer beteg ellátásában vehettem részt. Ennyi idő alatt bőven nyílt rálátásom arra, hogy Magyarországon hogyan is állunk egészség dolgában. A születéskor várható élettartam mellett van egy másik fontos paraméter is, amelyet úgy hívnak, hogy a születéskor egészségben várható élettartam. Jól tudjuk, hogy a magyarok is egyre tovább élnek - ha nem is tartunk ott, mint a fejlettebb nyugati országok, mutatóink azért lassan javulnak. Az lenne azonban a legjobb, ha az egészségben várható élettartamunk is javulna, vagyis nem csak hosszabb, hanem minőségi életet is élhetnénk.

Napjainkban az emberek nagyon sokféle mintát követnek, a média például nagyon komolyan befolyásolja az életüket és a szokásaikat. A kép, amelyet a médiából kapnak, sok esetben iránymutató számukra: ez vonatkozik a táplálkozásra, az életmódra, az affinitásokra, és még számos egyéb dologra is. Az elmúlt másfél évtizedben már szóvivőként dolgozom, így azt is látom, hogy a médián belül főként az online közösségek mekkora befolyást jelentenek az emberek életére. Azért is vállaltam örömmel a zsűrizést az Egészséghősök kampányban, mert segítségével fel tudunk mutatni olyan példákat, amelyeket ha mások követnek, akkor az ő életük is jobb, egészségesebb lehet. ... 

- Tudna esetleg a környezetéből olyan egészséghőst említeni, akinek a munkája kiemelkedő?

-  Hogyne, többet is, de egyvalakit mindenképpen kiemelnék. Nekem most már négy gyermekem van: Lilla négy, Aliz hat, Ádám pedig kilencéves. Nekik köszönhetően már lassan tíz éve vagyunk kapcsolatban a körzeti gyerekorvosunkkal, Dr. Kiss Anna Irénnel, aki már több generációt is gyógyított gyerekorvosként. Sok családban még az apukát és az anyukát is ő látta el, amikor még azok is gyerekek voltak. Ő az a karakter, akire a magyar egészségügy felépítheti a jövőjét, ha a tapasztalatait és emberséges hozzáállását tovább tudja majd adni. Ő egyrészt már mindent látott, amit ebben a szakmában csak lehet, másrészt pedig hihetetlen a szakmai elhivatottsága is. Én még nem tudtam olyan időpontban felhívni, amikor ne dolgozott volna - beleértve a szombatokat és a vasárnapokat is. Olyan türelemmel és empátiával fordul a kis betegei felé, ami valóban példamutató. Nagyon remélem, hogy az orvostudomány fejlődésével az új generációknak is sikerül majd átvenni ezt az emberséget és hivatásszeretetet. A teljes interjú itt olvasható