• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Győrfi Pál: A tesztelés fontos, de nem életmentő

Lapszemle 2020.09.11 Forrás: magyarnemzet.hu
Győrfi Pál: A tesztelés fontos, de nem életmentő

Az OMSZ országszerte működtet úgynevezett fix mintavételi pontokat is a tünetmentes kontaktszemélyeknek.

Néhány napja még rendszerint 24 órán belül kiérkeztek a mentők elvégezni a koronavírusteszteket, amióta azonban megduplázódott a mintavételi megrendelések száma, inkább a 24–48 óra a reális – mondta el a Magyar Nemzetnek Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője üdvözli az országos tiszti főorvos határozatát, amely csaknem megduplázza a mintavételi egységek számát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tesztelés fontos, de nem életmentő beavatkozás.

– Az Országos Mentőszolgálat a járványidőszak egészen korai szakaszától részt vesz a mintavételezésekben a tüneteket mutató vagy kontaktszemélyek esetében. A folyamat úgy zajlik, hogy a háziorvostól befut a mintavételi megrendelés, majd telefonon felvesszük a kapcsolatot a tesztelésre váró személlyel, akivel időpontot egyeztetünk, hiszen a mintavétel előtt egy-másfél órával nem szabad enni és inni – ismertette a tesztelés folyamatát Győrfi Pál. – Ezt követően útvonaltervet kell készíteni a mintavételi egységeknek, amelyek kivonulnak a címekre. Egy-egy mintavétel 15-20 percet vesz igénybe, mert előbb részletesen tájékoztatjuk a pácienst az eljárással kapcsolatban, majd elvégezzük a tesztet, ami némi adminisztrációval is jár, a megfelelően tárolt mintát pedig el kell juttatni a laboratóriumba – fűzte hozzá.

– Néhány napja még azt mondhattam, hogy bár nagy a terhelés, 24 órán belül kiérkezünk a címekre. Azóta azonban megduplázódott az igények száma – naponta több ezren igényelnek mintavételt – így most a 24–48 órán belüli érkezés a reális. Ez már nagyobb logisztikai felkészülést igényel, ezért folyamatosan növeljük mind az időpont-egyeztető adminisztrációs apparátust, mind a mintavételeket végző bajtársak számát – közölte Győrfi Pál.

Az OMSZ szóvivője szeretné eloszlatni azt a gyakori félreértést is, hogy emberek élete múlhat azon, milyen gyorsan veszik le tőlük a mintát. – Habár azokat, akik tüneteket mutatnak, előbbre vesszük, ez nem sürgősségi, életmentő beavatkozás – szögezte le a szóvivő. – Hiszen ha valakinek koronavírus-fertőzésre utaló, például nehézlégzéses panaszai vannak, az ellátása attól függetlenül is megkezdődik, hogy ismernénk a tesztje eredményét. A mintavételnek inkább közegészségügyi jelentősége van, ha ugyanis valaki pozitívnak bizonyul, különféle járványügyi intézkedésekre, például kontaktkutatásra lesz szükség – húzta alá Győrfi Pál. Megemlítette, hogy az OMSZ országszerte működtet úgynevezett fix mintavételi pontokat is. Ide a tünetmentes kontaktszemélyek – szintén előzetes telefonos időpont-egyeztetést követően – bemehetnek, és elvégzik a PCR-tesztelésüket. – Akik ezt a megoldást választják, nagy terhet vesznek le a mentők válláról – jelentette ki Győrfi Pál.

Legolvasottabb cikkeink