• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Győrfi Pál tanácsaival akár mi is életeket menthetünk

Lapszemle MA 06:01 Forrás: szoljon.hu
Győrfi Pál tanácsaival akár mi is életeket menthetünk

Általános szabály, hogy egy utcán heverő személy mellett ne menjünk el kérdés nélkül, legalább próbáljunk meggyőződni arról, hogy nincs nagy baj.

Nemrégiben a Szolnokon élők egyik közösségi oldalán osztottak meg egy történetet. A hölgy egy magatehetetlen emberen segített. A kissé felháborodott hangvételű bejegyzésből kiderült, hogy nem volt rajta kívül olyan járókelő, aki odalépett volna a bajba jutotthoz. Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével arról beszélgetett a szoljon.hu, mit tehetünk ilyen helyzetben, hogyan segíthetünk jól.

– Rögtön három esetet is tudok említeni, ahol az idő kiemelten fontos tényező. Az egyik a hirtelen szívmegállás, amikor elindul a stopperóra és maximum 4-5 perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy elkezdődjön az életmentés, de minél hamarabb történik ez meg annál jobb. A mellkasnyomások megkezdése a legfontosabb, ezzel a vérkeringés újra indul, a vér viszi az oxigént, tápanyagot a sejtekhez – részletezte Győrfi Pál. Másik hasonlóan sürgős esetként említette, ha az ember félrenyel, torkán akad a falat, nem kap levegőt. Harmadikként az erős vérzésről szólt, a sérült ér méretétől függően percek alatt elvérezhet az illető.

– Hirtelen szívmegállásból körülbelül 6-7 ezer eset van évente közterületen országszerte. 2017 és 2019 között megdupláztuk a sikeres újraélesztések számát Magyarországon. A 30-40 százalékos sikerarány, egyértelműen annak köszönhető, hogy a laikusokat vagy már korábban elértük vagy telefonon keresztül bátorítjuk és kísérjük a munkában. De még nem dőlhetünk hátra, nemzetközileg jó az arány, de az a cél, hogy minden embert megmentsünk, a biológiai korlát ebben 70 százalék, ezt szeretnénk elérni – szólt a tervekről.

A számadatokról megtudtuk, hogy a tavalyi évben összesen 98 sikeres újraélesztés történt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, míg idén már 56 hasonlót hajtottak végre. A sikerhez hozzájárul, hogy az utóbbi években közvetlenebb stílusban kommunikál az Országos Mentőszolgálat, szórakoztató formába öntve az ismereteket, hogy az információt a társadalom széles köreihez eljuttassák. Részletek a teljes cikkben