• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyors PCR-tesztektől még nem lesz könnyebb a járványt kezelni

Lapszemle 2020.10.13 Forrás: hvg.hu
Gyors PCR-tesztektől még nem lesz könnyebb a járványt kezelni

Elejtett megjegyzésekből és intézkedésekből az is látszik, hogy a tesztelési problémákkal a kormány is tisztában van.

A több teszthez elsősorban több mintavételező szakember kell, belőlük azonban eddig sem volt elég. Szakemberek szerint a jelenlegi magyar tesztelési gyakorlat egész egyszerűen alkalmatlan arra, hogy a járványgócokat felkutassák - írta a hvg.hu.

A magyarországi koronavírus-tesztelés alakulása nem véletlenül vita tárgya. Bár a kormány hivatalos csatornáin folyamatosan védi a mintavételek számát, sok szakértő ennek ellenkezőjére figyelmeztet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője nemrég egyenesen arról beszélt: azért nem nő jelentősen Magyarországon az esetszám, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát.

Más szakemberek viszont arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy bővíteni még valamennyit igenis lehetne: sok magánlaboratórium hagyta abba a PCR-tesztelést, mióta a kormány szeptember 21-étől hatósági árat vezetett be, nekik pedig még vannak szabad kapacitásaik, még ha ez nem is jelentős.

Elejtett megjegyzésekből és intézkedésekből az is látszik, hogy a tesztelési problémákkal a kormány is tisztában van. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „a járvány terjedése miatt lassabban megy a tesztelés”, a múlt héten pedig nemcsak két újabb labort jelöltek ki, hanem egy működési engedélyezési eljárásról is beszélt, amivel jelentősen növelni fogják a PCR-tesztek mennyiségét.

A Nemzeti Népegészségügyi Központa lapnak megerősítette, hogy – bár véleményük szerint a kapacitás megfelelő mértékű – a járvány dinamikájához igazítva nem csupán a laborkapacitásokat növelik tovább, hanem a gyorsabb diagnózis felállításának érdekében megkezdték az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát is.

Kérdés csak az, a gyorsabb PCR-teszt egyenlő-e a több PCR-teszttel. Az, hogy az elmúlt hónapok megfeszített kutatásainak eredményeképpen egyre rövidülnek a PCR-vizsgálatok, már nem újdonság, ezzel Széll András, a MikroMikoMed laboratórium vezetője is egyetértett. Ezért úgy vélte, hogy a most Magyarországon is vizsgált, gyorsabbnak mondott teszt sem abban jelent újdonságot, hogy gyorsabb, hanem abban, hogy magyar fejlesztés. 

A laborvezető orvos szerint azonban a gyorsabb tesztekkel még nem leszünk képesek napi szinten több tíz- vagy százezer tesztet elvégezni, hiszen ahhoz nemcsak gépek és laboratórium, hanem szakember is kell. A tesztelés ugyanis nem egyesével zajlik, az ezt végrehajtó gépekbe jellemzően közel száz mintát tesznek be egyszerre, az idő jelentős részét az teszi ki, amíg ezek összegyűlnek. Csak a mintavétel – ami emberi erővel zajlik – mindenképp megkövetel páciensenként 1-2 percet. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink