• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha a betegség szegénységgel párosul

Lapszemle Forrás: beol.hu

Magyarország a statisztika élére került, de nem éppen örvendetes adatokkal.

Százezer lakosra vetítve nálunk haltak meg legtöbben daganatos betegségekben. Az öngyilkosság tekintetében pedig második hazánk. A napokban tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az Eurostat 2010-es adatait is tartalmazó anyagát, amelyből az derült ki, hogy Magyarország a legbetegebb országok közé tartozik Európában. A felmérés az unió 27 tagállamát, valamint Horvátországot, Norvégiát, Oroszországot és Svájcot érintette – olvasható a BEOL oldalán.

Dr. Spiák Ibolya mezőkovácsházi belgyógyász-kardiológus főorvost nem lepte meg a statisztikai eredmény. A szakember több fórumon is hangoztatta, Dél-Békésben különösen magas a keringési betegségben szenvedők aránya.

- Egy átlagos rendelésemre harminc beteg jön el. Többségük szívbeteg. A betegség rizikófaktorai közé tartozik például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, vagy cukorszint, az elhízás, a depresszió, a stressz. A rendelésen megjelenő betegeknél legalább egy rizikófaktor fellelhető, de az sem ritka, hogy mindegyik. Ha ez a betegség még szegénységgel is párosul, ami Dél-Békésben sajnos nagyon gyakori, akkor az maga a vég – húzta alá a belgyógyász-kardiológus főorvos, aki így folytatta: A betegek közül sokan megkérdezik, amikor a kezükbe veszik a receptet, mennyibe kerül? Lehet-e helyettesíteni olcsóbb készítménnyel? A sok közül melyiket váltsák ki? Melyik az a gyógyszer, amit ha nem szednek, azzal a legkevesebbet ártanak maguknak?

Persze a választ maguktól is tudják... – mondta dr. Spiák Ibolya, hozzátéve azt is, betegei többségének a gyógyuláshoz szükséges diétás étkezésre sincs pénzük, ahogy a megelőzésre sincs. Nem tudják csökkenteni a kockázatokat, nincs anyagi fedezet a gyógyulásukhoz. Ehhez az állapothoz társul, s áll szoros kölcsönhatásban a szervi betegségekkel a folyamatos stressz is – sorolta a főorvos.

Az öngyilkossági ráta Magyarországon a második legmagasabb a vizsgált országok között. Rengeteg a megoldatlan probléma az emberek életében, sokan küszködnek depresszióval. Ennek hátterében a tehetetlenség áll: nem tudják befolyásolni az életüket, képtelenek megoldani a környezeti hatásokból adódó gondokat – mutatott rá Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus, aki arról is beszélt, amióta létezik statisztika az öngyilkossággal kapcsolatban, azóta mindig az elsők között szerepelt Magyarország. Ennek gyökerei a történelmünkben keresendők. Az elmúlt évszázadokban több rossz döntés, rossz oldalra állás is alakította az ország sorsát, aminek kihatásai generációkról generációkra szálltak. Valósággal átöröklődött a depresszió – húzta alá Kozma Zoltán. Napjainkban szerencsére egyre kiterjedtebb a segítő szolgálat, amelyek tagjai odafigyelnek a segélykiáltásokra – tette hozzá a klinikai szakpszichológus.

KSH