• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zalában így védik a kórházi dolgozókat

Lapszemle Forrás: Zalai Hírlap

Munkavédelem: a kórházban a dolgozókat és a betegeket egyaránt óvják.

A Zala Megyei Kórház munkavédelmi feladatai több szempontból is speciálisak. Egyrészt az egészségügy eleve bonyolult, veszélyes közeget teremt, másrészt nem csak a dolgozókat, a betegeket és a látogatókat is meg kell óvni. E komplex feladatnak sikerrel tesznek eleget, amit bizonyít, hogy a balesetek száma csökkenő tendenciát mutat. Tavalyelőtt 17, tavaly 12, idén mindössze 7 történt, ami, tekintve az 1600-at meghaladó dolgozói létszámot, s a temérdek beteget, elenyésző. Az eredmény mögött a tűz- és munkavédelmi osztály tervszerű ellenőrző, megelőző, kockázat csökkentő munkája áll – számol be róla a Zalai Hírlap Online portálja.

Egy kórházban a munkavédelemnek együtt kell fejlődnie a gyógyászattal, hiszen ha nem ismerjük a gyógyítási folyamatot, annak veszélyeit sem tudjuk kiküszöbölni, kezelni - nyilatkozta Kovács Istvánné, a tűz és munkavédelmi osztály vezetője. Nyomon követünk minden technológiai váltást, új műszerek, gépek üzembe helyezését, csak az elmúlt három évben 99 új készülék vizsgálatát végeztük el olyan megközelítésből, hogy biztonságos e velük a munkavégzés – sorolta munkájuk részleteit a szakember, hozzátéve azt is, hogy a sürgősségi osztály beindulása ilyen szempontból is kiemelt feladatuk volt.

Arra is figyelnek, hogy a fertőzés behurcolását kizáró védőöltözetet használják e az egészségügyiek és a kisegítő személyzet, mint ahogy afelett sem siklanak el, hogy gyógyászati műszert csak szabványos elektromedikai tábláról szabad táplálni, "sima" elosztóról nem.

A higiéné egy kórházban alapkérdés - folytatja Kovács Istvánné. A steril helyiségeket megfelelő védőruhába öltözött munkatársak fertőtlenítik permetezéssel, de olyan gépünk is van, amit csak be kell kapcsolni, a kolléga elhagyja a szobát, s a műszer fertőtleníti a légteret. Ilyet használunk például az intenzív kórtermekben, s a szívsebészeti intenzíven – mondja a szakember.

A munkanap kieséssel nem járó sérülések egy része az elhasznált tűk nem megfelelő kezeléséből adódik. A fecskendők védőkupakját ugyanis tilos használat után visszahelyezni, ám néha figyelmetlenségből ez mégis megtörténik, s ilyenkor könnyen megszúrja magát a dolgozó. Komolyan kell ezt venni, hiszen például hepatitisz C fertőzést okozhat, ezáltal foglalkozási megbetegedést eredményezhet, amire sajnos korábban volt is példa – teszi hozzá.

Az egészségügyi munka számos kémiai, biológiai kockázatot hordoz. A cél, hogy a legkorszerűbb technológiák bevezetésével ezeket minimalizálják. Ennek jegyében például a patológián intézkedtek a szövettani metszet-előkészítés során levegőbe kerülő káros anyagok (formalin) koncentrációjának csökkentése, az alsó és felső elszívás hatásfokának növelése érdekében. Ugyanitt a metszetfestésre használt, rákkeltő anyagok alkalmazását minimálisra csökkentették. A központi sterilizálóban korszerű fóliahegesztőket állítottak munkába, csökkentve a füstképződést. A műtéti eszközök ugyanis sterilizálás után fóliaköpenyt kapnak, az ehhez használatos régi hegesztőkészülékeket cserélték nemrégiben újakra.

Az is nagyon izgalmas kérdés, mit kezdenek a használt kötszerekkel, s hova kerülnek például az eltávolított vakbelek, mandulák... A kórház minőségügyi dokumentuma szabályozza a kommunális és a veszélyes hulladék, valamint a szervmaradványok gyűjtését. Ehhez speciális, az előírásoknak megfelelő tároló edényeket, s a biológiai kockázatra szimbólumokkal ellátott sárga zsákokat használunk. Munkavédelmi szempontból azt is ellenőrizzük, nem keveredik-e a veszélyes és a kommunális hulladék, különös tekintettel az injekciós tűkre, ami a zsákot átszúrva könnyen balesetet okozhat. Az egyszer használatos tűket például eleve külön kell gyűjteni, vastag falú flakont javaslunk, amibe csak bedobni lehet, kivenni már nem – mondta a szakember.

A veszélyes hulladékot hűtve tárolják, erre a célra kialakított helyen, speciális badellákban, amit a szolgáltató elszállít, s tartalmukkal együtt megsemmisít. Mint a lap megtudta nemrégiben tartottak ellenőrzést a hűtőkamrában, s példás rendet, tisztaságot találtak.