• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Ha a covid után később sincs teljesen jól, figyeljen oda a tünetekre

Lapszemle 2021.01.12 Forrás: növekedés.hu
Ha a covid után később sincs teljesen jól, figyeljen oda a tünetekre

Most már azt is tudják, hogy a Covid-19 növelheti a Parkinson-kór előfordulási gyakoriságát és az Alzheimer-kór kockázatát is.

Az embereknek csak egy kis hányada olyan szerencsés, hogy még a hosszan tartó stresszt is jól tűri, a legtöbbeket azonban – különösen, akik még súlyosan meg is betegedtek – lelkileg is megviseli a hónapok óta tartó járványhelyzet. A pandémia pszichés következményeiről Unoka Zsolt, a Semmelweis Egyetem pszichiáter docense beszélt a növekedés.hu-nak.

Poszt-Covid-szindróma – így nevezik a szakemberek azt az állapotot, illetve tünet együttest, amivel sajnos sokan kénytelenek szembesülni azok közül, akik (főként súlyos tünetekkel) átestek a fertőzésen. A lelki tünetek mögött sok esetben komolyabb szervi elváltozások, illetve a kórházi kezelés során átélt traumák húzódnak meg, de ezek nélkül is jelentkezhetnek – mondta el a pszichiáter.

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatóhelyettese elmondta: a változatos és nem ritkán ijesztő, akár intenzív kórházi ápolást igénylő tünetek mellett a koronavírus-betegségnek számos olyan szimptómája lehet, amely akár hetekig, hónapokig fennállhat. A leggyakoribbak a fáradtság, a mellkasi és ízületi fájdalom, a köhögés a fej- és izomfájdalom, az íz- és szagérzés elvesztésének fennmaradása, az étvágytalanság, az emésztési zavarok és a súlyvesztés, a szívritmuszavar, a bőrkiütések, az erős hajhullás vagy akár a potenciazavar.

A fertőzés következtében súlyos esetben károsodhat a tüdő, akinél a vírus tüdőgyulladást okozott, annál maradhatnak vissza kicsiny hegesedések. Kialakulhat egy autoimmun betegség, az úgynevezett Guillain-Barré szindróma, ami más súlyos vírusos megbetegedések után is előfordul, és a fura csiklandozó érzésektől az érzékszervi zavarokig, a bénulásig nagyon sokféle tünetet okozhat. Ennek időben történő felismerése nagyon fontos.

Most már azt is tudják, hogy a Covid-19 növelheti a Parkinson-kór előfordulási gyakoriságát és az Alzheimer-kór kockázatát is. A vírusfertőzés nyomán olyan mentális problémák is jelentkezhetnek, mint az emlékezet, a koncentráció, az alvás zavarai, illetve tartós és súlyos fáradtságérzet is jelentkezhet, ami szellemi és fizikai terhelésre romlik, de pihenésre sem múlik el. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink