• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ha a covid után később sincs teljesen jól, figyeljen oda a tünetekre

Lapszemle 2021.01.12 Forrás: növekedés.hu
Ha a covid után később sincs teljesen jól, figyeljen oda a tünetekre

Most már azt is tudják, hogy a Covid-19 növelheti a Parkinson-kór előfordulási gyakoriságát és az Alzheimer-kór kockázatát is.

Az embereknek csak egy kis hányada olyan szerencsés, hogy még a hosszan tartó stresszt is jól tűri, a legtöbbeket azonban – különösen, akik még súlyosan meg is betegedtek – lelkileg is megviseli a hónapok óta tartó járványhelyzet. A pandémia pszichés következményeiről Unoka Zsolt, a Semmelweis Egyetem pszichiáter docense beszélt a növekedés.hu-nak.

Poszt-Covid-szindróma – így nevezik a szakemberek azt az állapotot, illetve tünet együttest, amivel sajnos sokan kénytelenek szembesülni azok közül, akik (főként súlyos tünetekkel) átestek a fertőzésen. A lelki tünetek mögött sok esetben komolyabb szervi elváltozások, illetve a kórházi kezelés során átélt traumák húzódnak meg, de ezek nélkül is jelentkezhetnek – mondta el a pszichiáter.

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatóhelyettese elmondta: a változatos és nem ritkán ijesztő, akár intenzív kórházi ápolást igénylő tünetek mellett a koronavírus-betegségnek számos olyan szimptómája lehet, amely akár hetekig, hónapokig fennállhat. A leggyakoribbak a fáradtság, a mellkasi és ízületi fájdalom, a köhögés a fej- és izomfájdalom, az íz- és szagérzés elvesztésének fennmaradása, az étvágytalanság, az emésztési zavarok és a súlyvesztés, a szívritmuszavar, a bőrkiütések, az erős hajhullás vagy akár a potenciazavar.

A fertőzés következtében súlyos esetben károsodhat a tüdő, akinél a vírus tüdőgyulladást okozott, annál maradhatnak vissza kicsiny hegesedések. Kialakulhat egy autoimmun betegség, az úgynevezett Guillain-Barré szindróma, ami más súlyos vírusos megbetegedések után is előfordul, és a fura csiklandozó érzésektől az érzékszervi zavarokig, a bénulásig nagyon sokféle tünetet okozhat. Ennek időben történő felismerése nagyon fontos.

Most már azt is tudják, hogy a Covid-19 növelheti a Parkinson-kór előfordulási gyakoriságát és az Alzheimer-kór kockázatát is. A vírusfertőzés nyomán olyan mentális problémák is jelentkezhetnek, mint az emlékezet, a koncentráció, az alvás zavarai, illetve tartós és súlyos fáradtságérzet is jelentkezhet, ami szellemi és fizikai terhelésre romlik, de pihenésre sem múlik el. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink