• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha az orvosok betartják az előírást, kiürülhetnek az iskolák

Lapszemle 2020.09.04 Forrás: hvg.hu
Ha az orvosok betartják az előírást, kiürülhetnek az iskolák

Kérdéses, hogyan lehet úgy biztosítani a tanítás zavartalanságát, hogy diákok és oktatók egyaránt hosszabb időre kieshetnek.

Tesztelés nélkül kell otthon ülnie tünetmentes diákoknak 10 napot, mert kiderült, hogy koronavírusos volt valaki, akivel együtt táboroztak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ez nem egyedi eset, hanem a járványügyi protokollból következő orvosi döntés. A probléma nem csak a diákokat, a tanárokat is érintheti. A kormány szerint a protokoll jó, azon nem kell változtatni - foglalta össze a helyzetet a hvg.hu.

Az, hogy a tünetmentes, valamilyen szinten kontaktnak számító gyerekeket nem tesztelik, nem egyedi eset. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta,

ha egy gyerekorvos szó szerint betartja az NNK és az Emmi által kiadott eljárásrendet, akkor a kontaktnak számító, tünetmentes gyerekeket 10 napra otthoni karanténba küldi.

Egy másik olvasónk olyan levelet kapott a gyerekorvostól, mely szerint ha láz miatt küldik haza a gyereket az óvodából vagy iskolából, 10 napig nem térhet vissza a közösségbe és eszerint kap igazolást is.

Póta azt mondja, az orvos dönthet úgy is, hogy nem gyanús az eset, de sokan félnek attól, hogy abból baj lesz, így inkább a könnyebb ellenállás felé mennek.

Csakhogy azokat, akiknek nincs semmilyen panasza vagy tünete és nem számít szoros kontaktnak – például nem családtag –, nem tesztelik le, mondja Póta, aki szerint viszont erre igenis szükség lenne. Így ugyanis úgy marad otthon 10 napot a gyerek – és a szülő is –, hogy nem is biztos, valóban fertőzött-e. Öt nap alatt két negatív teszttel ugyan el lehet hagyni a karantént, de az magánúton, saját zsebből fizetve a teszteket, nagyon sokba kerül. A legjobb az lenne, ha kontaktkutatás címén az NNK előírná a gyerekek tesztelését, csak szerinte nem akarnak ennyit tesztelni.

Így viszont ha betű szerint betartják az orvosok az előírásokat, akkor vagy kiszúrnak a családdal, mert fizethetik maguk a tesztet, vagy bedöntik a közoktatást szeptember 20-ig – mondja a gyermekorvos-egyesületi elnök.

A lap megkérdezte az operatív törzset, hogy a tünetmentes diákokat milyen okból nem tesztelik és terveznek-e ezen változtatni, de egyelőre nem kaptunk választ. Szerdán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól megkérdezték, nem tartja-e indokoltnak a diákok szélesebb körű tesztelését annak érdekében, hogy ne kelljen otthon maradniuk a diákoknak 10 napot, mire azt mondta, teljesen indokolt jelenlegi a protokollnak a tartása, vagyis ha tünet, panasz van, vagy kontaktkutatásra van szükség, akkor célzottan zajlik a tesztelés. Maruzsa szerint ez bevált, nem gondolja, hogy a random, tömeges tesztelésnek volna értelme. Az egy pillanatnyi állapotot mutat, ami másnapra vagy harmadnapra mást mutatna. A Népegészségügyi Központ teszi a dolgát, ahol fertőzést talál, a helyszínen megfogja a járvány terjedését – érvelt az államtitkár. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink