• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha elszakadt az óvszer, ne ess pánikba!

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

Elég 72 órán belül bevenni az esemény utáni tablettát, annak aki nem védekezett.

Ne ess pánikba! címmel novemberben kampányt indított a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság. A fiatalok figyelmét kívánják felhívni a fogamzásgátlás lehetséges módszereire. Tolna megyében idén eddig 646 abortuszt végeztek el, közel húsz százalékát tizenéves lányokon. A legfrissebb adatok szerint tavaly közel 40 ezer abortuszra került sor hazánkban. Míg a felnőtt korú nők körében 5 %-kal csökkent a beavatkozások száma az előző évihez képest, addig a tizenéveseknél a növekedés a jellemző – számol be róla a Tolnai Népújság – online.

A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) kampányának éppen ez adta az alapját. Farkas Zsuzsa, a társaság szóvivője szerint a fiatal lányok körében tudatosítani kell, hogy nem szabad pánikba esni, tehetetlenül várakozni, ha a szerelmeskedést követően hiba csúszott a számításukba, például elszakadt a gumióvszer, vagy elmaradt a védekezés. Ilyenkor 72 órán belül keressék fel nőgyógyászukat.

Dr. Répásy István, a szekszárdi Balassa János Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezető főorvosa elmondta, tavaly 729 terhesség-megszakítást végeztek, idén eddig 646-ot. Az ifjúsági ambulancián tavaly 426, idén eddig 468 fiatal fordult meg. A számok is azt mutatják, a fiatalok egy részét érdekli a fogamzásgátlás, ugyanakkor még mindig nagyon keveset tudnak a lehetőségekről – tette hozzá a főorvos, aki szerint többször előfordult már – főleg hétvégén –, hogy pánikba esett fiatalok keresték fel a nőgyógyászaton az ügyeletes orvost este 11-kor, mondván: elszakadt a gumi, félnek, hogy terhesség lesz belőle. Ők nyilván hallottak az esemény utáni védekezésről. Ez a kampány is éppen erre hívja fel a figyelmet, nem kell pánikba esni, nem kell azonnal befutni az ügyeletre, elég 72 órán belül bevenni az esemény utáni tablettát, annak aki nem védekezett – emelte ki dr. Répásy István.

Vagyis másnap kell ilyen esetben a nőgyógyászati ambulancián, vagy a Család és Nővédelmi Tanácsadáson (CSNT) jelentkezni, ahol felírják a tablettát. A CSNT-n egyébként sok fiatal megfordul, a legtöbben itt íratják fel a fogamzásgátló tablettát is. Tavaly a számuk 8000 körül volt, idén eddig 8700, ebből 18 % a fiatalkorú lányok száma.

Dr. Bártfai György professzor, az MCSNTT elnökhelyettese szerint a magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetőségeiről. Ennek részben az az oka, hogy nagyon sok családban a szexualitás tabutémának számít, nincs kivel megbeszélniük a problémáikat. A legvédtelenebb réteg a tizenéveseké, akik fizikailag már elég érettek a szexuális kapcsolathoz, azonban lelkileg még nem készültek fel az azzal járó követelményekre.