• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre kevesebb a fiatal gyermekorvos

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Gyermekorvosok kerestetnek. Akár ilyen hirdetést is feladhatott volna a minisztérium.

Egyre kevésbé népszerű hazánkban az orvosi hivatás, ráadásul még azok közül is nyom nélkül tűnnek el a rendszerből, akik rászánják magukat a hosszú éveken át tartó tanulásra és elvégzik az orvosi egyetemet. Így aztán a korábban oly közkedvelt gyermekorvosi szakma is mindinkább elöregszik. A legfrissebb adatok szerint a házi gyermekorvosok átlagéletkora 57 év - hívja fel a figyelmet a szoljon.hu portálja. 

Érthető tehát, hogy a szaktárca ösztöndíj-programjával kiemelt figyelmet kíván fordítani az utánpótlásra. Maguk az érintettek azonban úgy vélik, nem biztos, hogy elegendő a számukra kínált kedvezmény. - Jól hangzik, hogy nettó kétszázezer forintot kaphatok, ha vállalom a feltételeket, de nem biztos, hogy hosszú távon is ez az érdekem – nyilatkozta S. Tímea, aki valóban gyermekorvosnak készül, ám még csak harmadéves medika. Gyermekkorom óta az az álmom, hogy kicsiket gyógyítsak, de valószínűleg nem egy vidéki praxisban fogom ezt tenni.

Az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint a legtöbb betöltetlen házi gyermekorvosi praxis éppen Szolnok megyében található. A kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének kimutatásai arról tanúskodnak, hogy Fegyverneken, Martfűn, Kenderesen, Tiszafüreden és Jászberényben van olyan praxis jelenleg, amely már több mint fél éve működik tartós helyettesítéssel. A képet tovább rontja, hogy a megyében emellett tíz tartósan betöltetlen vegyes háziorvosi (tehát felnőtt és gyermek ellátást együttesen biztosító) praxis is van, ezek Cibakháza, Mezőhék, Tiszabő, Tiszaderzs, Tiszaörs, Szászberek, Szelevény, Jászjákóhalma, Jásztelek és Jászboldogháza.

Mivel a térségben számos településen nincs házi gyermekorvosi praxis, az itt élő gyermekek mindennapi ellátását a felnőtt lakosságot is ellátó háziorvos biztosítja – számol be róla a portála, amely megírja azt is, hogy a vegyes háziorvosok szakmai munkáját hívatott segíteni a mozgó szakorvosi szolgálatok működése.

A háziorvosi rendszer működését a romló feltételrendszer mellett stagnálás jellemzi. A rendszer egyre nehezebben fenntartható a finanszírozási nehézségek, az elöregedő orvostársadalom és az emelkedő betöltetlen praxisszám miatt. A felnőtt és vegyes háziorvosi ellátás személyi feltételének biztosításában fő probléma, hogy a kisebb települések ellátását biztosító háziorvosok közel 50 százalékának életkora 55 év feletti, illetve kevés az új belépő a rendszerbe – emeli ki a portál.

Az Országos Alapellátási Intézet összesítése szerint a jelenleg hazánkban lévő 36 betöltendő praxishoz összesen 20 814 lakos tartozik. A tartósan betöltetlen praxisok azok, ahol legalább fél éve nincs kinevezett orvos. Ezek közül a legtöbb (5-5) Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Békés megyében található. Olyan városokban is régóta szükség lenne gyermekorvosra, mint például Jászberény, Pápa, Kecskemét, illetve Székesfehérvár.