• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Ha kifogynak az ágyakból, új országot keresnek a betegeknek

Lapszemle 2021.03.30 Forrás: nepszava.hu
Ha kifogynak az ágyakból, új országot keresnek a betegeknek

A súlyosbodó hazai helyzet miatt egyre több magyar keres magánúton európai ellátási lehetőségeket.

Míg a Covid-járvány első hulláma alatt távolban rekedt polgárok hazaszállításában támogatták egymást az országok, mostanra a túlterhelt egészségügyi rendszereik segítik egymást. Olykor súlyos betegek kezelését is átvállalják. Az Európai Bizottság tavaly októberben 220 millió eurót különített el arra, hogy az uniós országok szükség esetén kisegíthessék egymást, ha valahol kimerülnének a kapacitások - írta a népszava.hu.

Az országok közötti légi-betegszállítással foglalkozó TrustAir ügyvezetője, Túri Péter tapasztalatai szerint már az első hullámban is előfordult betegátadás. Akkor jellemzően az osztrák és német kórházak fogadtak olyan francia és olaszországi Covid-fertőzötteket, akiknek a saját országukban már nem lehetett biztosítani a megfelelő ellátást. Az újabb tömeges betegtranszportok tavaly október közepén indultak meg. Jellemzően délkelet-európai országok - köztük Románia, Koszovó, Bulgária és különösen nagy számban Albánia – kértek és kaptak is ilyen jellegű segítséget. Tavaly ősztől év végéig mintegy 550 kórházi ellátásra szoruló albán fertőzöttet vettek át a törökországi intenzív osztályok, és több tucatnyian olaszországi intézményekbe kerültek. Emellett osztrák, német kórházak is vettek át kritikus állapotú pácienseket.

„Eddig félszáz ilyen beteget szállítottunk, olykor a kórházi ágytól a kórházi ágyig” – mondta a lapnak Túri Péter, aki maga is sürgősségi orvos. – Jellemzően a betegeket a repülőtéren veszik át és egy speciális kapszulában szállítják a fogadó ország repülőteréig. A gépen a betegek általában kevés kivétellel altatásban vannak az utazás ideje alatt. Orvos felügyeli a szállítást. Eddig két alkalommal kellett útközben kinyitni a kapszulát, mindkét esetben a beteget újra kellett éleszteni, és ez mindkét alkalommal sikeres volt.

Most a harmadik hullámban a balkáni országok mellett már Csehország és Szlovákia is kért nemzetközi segítséget. A cseheknek Lengyelország ajánlott 200 ágyat, Németország 19 és Svájc 20 páciens ellátását vállalta. Még Csehországból sem indult meg a betegek külföldre küldése, egyelőre országon belül próbálják őket oda vinni, ahol van még szabad hely. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink