• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha megfelelő a TAJ-szám, nem kell éveket várni a műtétre?

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Jelentősen rövidülhet a várakozás az egészségügy több területén is a következő hetekben-hónapokban.

„Kasszasöprés" néven 3,2 milliárd forintot osztott szét a kórházak között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az elmúlt hetekben. A Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet járóbeteg-ellátásra 8 millió, míg a Szolnoki MÁV Kórház csípő- és térdműtétekre 36 millió forintot kapott - írja a szoljon.hu.

A Hetényi Géza Kórházba érkező nyolcmllió forint nagy segítséget jelent. Mint szinte minden kórházban, a Hetényiben is túl kellett teljesíteni a tervezett feladatokat a betegszám növekedése miatt 2013-ban.

– A mostani nyolcmillió forint azt jelenti, hogy sikerült pótolni az elmúlt évben elmaradt összegeket – hangsúlyozta dr. Bene Ildikó, a Hetényi kórház főigazgatója. – A javuló finanszírozás pedig jelentős könnyebbséget hoz számunkra a későbbiekben. A megyei kórház szintjén természetesen nem maradhat ellátatlanul a beérkező beteg, csak nagyon kevés pácienst küldünk tovább. A finanszírozási rendszer adottságai miatt azonban sok esetben túlléptük a megadott ellátási szintet, így már nem kaptuk meg a többletteljesítmény után járó finanszírozást.

A Szolnoki MÁV Kórházban csípő- és térdműtétre átlagosan két évet kell várni. Ahhoz, hogy csökkenjen a várólista, 61 nagy műtétre 36 millió forintot kaptak. Ez az összeg 35 térd- és 25 csípőprotézis-műtét költségeit fedezi.

– Egy központi listát kaptunk az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, melyen taj-számok szerepelnek. Ebben határozták meg, hogy kiket kell előre venni a listáról – mondta el dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos.

– Ez alapján ezekben a napokban felvesszük velük a kapcsolatot és időpontot egyeztetünk velük. Nyilvánvaló módon azok a betegek juthatnak most hamarabb műtéthez, akik a legrégebb óta várnak erre. A várólistánkon legrégebben szereplő páciens még 2009-ben került előjegyzésbe, ám jellemző módon a legtöbb esetben azért tolódtak a beavatkozások, mert a műtétre várók egyéb betegségei, más problémái miatt nem volt lehetőség az operáció elvégzésére az adott időpontban.

A beavatkozásokat ez év április végéig el kell végezni. Mindez azt jelenti, hogy a januári előkészítést követően 3 hónapon keresztül havonta hússzal megnő, azaz megduplázódik a MÁV Kórházban az ilyen jellegű műtétek száma - olvasható a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink