• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ha nem teljesülnek az orvosok kérései, akkor összeomlik a rendszer

Lapszemle 2020.01.16 Forrás: 24.hu
Ha nem teljesülnek az orvosok kérései, akkor összeomlik a rendszer

Ha a magyar orvosok annyit keresnének, mint a jelenlegi osztrák bér kétharmada, azzal nagyjából meg lehetne szüntetni az elvándorlás motivációját.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatot dolgozott ki az orvosbérek felzárkóztatására, ezzel párhuzamosan szeretnék a hálapénzt is kiiktatni a rendszerből, elérni, hogy a külföldre ment orvosok hazajöjjenek, megálljon az elvándorlás, és csökkenjen a jelenlegi túlterheltség. A javasolt bértábla jelentős emelést tartalmaz, a rezidensek kezdő fizetésére bruttó 687 837 forintot javasolnak, egy szakorvos tíz év után 1 398 358 forintot kaphatna, a csúcs 37 év után kicsivel több mint kétmillió forint lenne. A javaslat kidolgozóját, a kamara alelnökét, Álmos Pétert kérdezte a 24.hu a részletekről.

- Azt írták, hogy az osztrák orvosok bérét tekintik kiindulópontnak, ami háromszorosa a magyarnak, és hogy kutatások szerint a kelet-közép-európai munkavállalók akkor mennek el másik országba, ha ott legalább 50 százalékkal többet tudnak keresni. A bő százszázalékos magyar orvosi béremeléssel már nem lesz csábító Ausztriába menni?

- Úgy számoltunk, hogy ha a magyar orvosok annyit keresnének, mint a jelenlegi osztrák bér kétharmada, azzal nagyjából meg lehetne szüntetni az elvándorlás motivációját, mert akkor lesz pont 50 százalékos a különbség. Persze vannak Európában jobban fizető országok is, de realisták akartunk lenni, ezért választottuk Ausztriát, azon belül is Stájerországot kiindulópontnak, ahol nem a legmagasabbak a bérek országon belül sem. Azt se felejtsük el, hogy a külföld egy orvosnak nemcsak a bér miatt vonzó, hanem a rendezettebb munkakörülmények, a szakmai fejlődési lehetőségek miatt is. Ezzel is kell majd kezdeni valamit. De megfelelő bér nélkül nincs hova lépni.

- Ha a bérek elérik a MOK által kért szintet, akkor vissza lehet csábítani az orvosokat, illetve megfékezhető lesz a kivándorlás?

- Azt gondolom, hogy sokan visszajönnének. A fórumokon kapott jelzések alapján a MOK által javasolt emelés megindítaná a külföldre ment orvosok visszaáramlását. És ami a legfontosabb, az utánpótlás itt maradna. Kell egy akkora emelés, hogy a hálapénz eltűnjön, különben nem lesz kilábalás.

A teljes interjú a 24.hu portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink