• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha nincs elég szakdolgozó, akkor egyszerűen meghalnak az emberek

Lapszemle 2023.01.26 Forrás: hirklikk.hu
Ha nincs elég szakdolgozó, akkor egyszerűen meghalnak az emberek

Az önként vállalt túlmunkát már most is több helyen felmondták, mert úgy gondolják, nem fognak ennyi többletet vállalni ezért a pénzért.

„Mi, szakdolgozók, alapvetően nem sztrájkolni, hanem megállapodni szeretnénk a kormánnyal” – szögezte le a Hírklikknek a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Soós Adrianna elmondta, tényleg nem érti, ha egyszer a kormányzat elismeri, a probléma valós, a bérkövetelésük jogos, akkor miért hozott olyan döntést, amivel továbbra is hagyja elmenni az embereket a szakmából. Hozzátette: ha az egészségügyben nincs elég szakdolgozó, az betegek halálához vezet, s reméli, ezt a kormány is fölfogja.

Végül is reális veszély, hogy sztrájkolni fognak az egészségügyi szakdolgozók?

Külföldön az angol nővérek már sztrájkolnak, nem tudom, mióta, februárban még a mentődolgozók is csatlakoznak hozzájuk. Ott is a béremelés miatt történik mindez. Nálunk például egy mentőtiszt van a mentőautókon, ő megy a betegekért. Az, hogy beér-e vele a kórházba, rajta múlik. Olyan beavatkozásokat végez, mint az orvosok. Merthogy orvosok alig vannak a mentődolgozók között. Orvosok csak a rohammentőkön, vagy a légimentőkön vannak. A mentőtiszt pedig 25-30 százalékát kapja az orvos fizetésének. Ez teljesen elfogadhatatlan és igazságtalan. Sok diplomás van már egyébként a szakdolgozók körében is, gyógytornászok, védőnők, szülésznők, diplomás ápolók, akik orvosi feladatot látnak el. Mégis, hogy gondolja a kormány, normális dolog ezt szakdolgozói bérért csinálni?!

A szakdolgozók közt van fogadókészség a sztrájkra?

Egy részüknél van. Nyilván nem mindegyikük akar sztrájkolni. Főleg azok nem, akik vidéken, kisebb településeken dolgoznak, és nehezen tudnának más munkakörben elhelyezkedni. De azért nem mindenki ilyen. Sokan közülük nyelveket beszélnek, nekik reális opció a külföldi munkavállalás. Azt azért nem szeretnénk, hogy most mindenki elmenjen azért, mert itt nem lehet előrelépni. Mi, szakdolgozók alapvetően nem is sztrájkolni, hanem megállapodni szeretnénk. Ha egyszer már belátták, hogy a béremelés indokolt, akkor ne másfél év múlva kerüljön erre sor, hiszen az infláció óriási, az emberek nem tudnak megélni. Most készül egy felmérés, már több mint 2000 ember válaszolt rá. A 72 százalékuk azt mondja, hogy az élelmiszer-kiadásaikat vissza kell venni. Ők eddig sem voltak azok a pazarlók, akik többet vettek, mint amennyit megettek, de már nem tudják megvenni a gyereknek sem az élelmiszert, sem a ruhát, amit kellene, sem a rezsit fizetni, egyebeket. Sokan közülük úgy vettek lakást, hogy azon még törlesztőrészletek vannak, és ez is nagy probléma. Ha ez egy konszolidált időszak lenne, amikor az árak nem mennek ennyire fölfelé, ez akkor is probléma lenne. 

A tiltakozásnak más formáit szívesebben választanák a szakdolgozók?

Nem csak a sztrájk jött szóba, hanem a felmondások ügyvédi letétbe helyezése is. Az önként vállalt túlmunkát már most is több helyen felmondták, mert úgy gondolják, nem fognak ennyi többletet vállalni az intézményben, inkább elmennek máshová, vagy pihennek, ha ennyire nem méltányolják az erőfeszítéseiket. A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy senki sem dolgozhat 12 óránál többet. Az egészségügyben 12 órás műszakok vannak, de a törvény szerint ebbe az előkészítés és a befejezés is beletartozik. Na, de egy kórházba a dolgozó azért, hogy el tudja kezdeni a műszakot, 20-30 perccel előbb bemegy, és annyival tovább bent is van. Ezt törvényesen nem is lehetne csinálni, mégis ott vannak.  Most sokan úgy gondolják, akkor mennek majd be, amikor kezdődik a műszak, és akkor jönnek el, amikor véget ér, nem fognak pluszban még fél-fél órát ingyen dolgozni, amit évek óta megtesznek.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink