• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hagyták meghalni Mátét Angliában

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Máig tisztázatlan okból hunyt el egy neves londoni kórházban a westminsteri egyetem hallgatója – a szülők az igazukért küzdenek.

Gyakran emlegetik itthon az egészségügyi ellátórendszer kritikus állapotát, a szűkös forrásokat és a sokszor lehetetlennek minősített feltételeket, amelyek mellett a szakembereknek mégis minőségi kezelést kell nyújtaniuk. Az alábbi történet Anglia egyik legjobb, legfelszereltebb kórházában esett meg – így kezdi írását a Magyar Hírlap – online.

Két évvel ezelőtt, 2010. március huszonegyedikén London egyik leghíresebb kórházában Máté huszonhárom éves korában elhunyt. A fiú középiskolai tanulmányai végén Angliában járt egyetemre, majd harmadévben Argentínába utazott, hogy egy tanévet spanyol nyelvi szakon végezzen el. Porto Velhó-i nyaralása alatt, 2010 januárjában rosszul lett és kórházba került. Mivel a helyi intézményben nem tudták diagnosztizálni a betegségét, családja a brazil konzulátus munkatársainak segítségét kérte, akik azonnal az ország legnívósabb privát kórházába, Sao Paulóba irányították a fiút. Az intézmény hematológus szakorvosai aplasztikus anémiát állapítottak meg, amely a csontvelői, a vérképzésben szereplő őssejt betegsége – írja a lap.

A speciális vérszegénység lényege a csontvelő elégtelen működése. A helyi orvoscsapat stabilizálta Máté állapotát, majd sürgős csontvelő-átültetést javasolt neki, amint elérhető lesz számára a megfelelő donor. A műtétet követő három hónapos lábadozási idő miatt a fiút nem lehetett volna Angliába, a családjához szállítani, ezért még a beavatkozás előtt, stabil állapotban javasolták Máté áthelyezését az Egyesült Királyság egyik intézményébe. A történethez hozzátartozik, hogy a fiúnak kiutazása előtt volt utas- és betegbiztosítása, ami a felmerülő orvosi kezelés költségeit fedezte volna. A költségek azonban felhalmozódtak, így az utazási iroda biztosításokért felelős képviselője felajánlotta Máténak, hogy visszaszállítják a családjához Angliába. Hangsúlyozták, a brazil ellátáshoz hasonló, magas színvonalú kezelésben részesül a fiú az átköltözést követően is, hiszen London legjobb kórházában várják a fogadására már felkészült szakemberek.

Az érthetetlen, mindmáig magyarázat nélkül maradt események itt kezdődtek el – emeli ki a lap. Máté szülei, Imre és Klára, annak ellenére, hogy fiuk halála óta mintegy két év telt el, még mindig nem értik, hogyan fordulhatott ez elő egy olyan intézményben, ahol minden technikai és szakmai feltétel adott volt a gyógyuláshoz. Imre elmesélte, a Sao Pauló-i kórház igazgatója részletes zárójelentést küldött Máté akut problémáiról és addigi kezeléséről angol kollégáinak. A fiú állapota a dokumentumok szerint kritikus, ám akkor még stabil volt, így minden szükséges lelet, jelentés, vérvételi eredmény és a csontvelőminták is rendelkezésre álltak, hogy a londoni orvosok késlekedés nélkül hozzáláthassanak a fiú azonnali ellátásához.

Az apa szerint gyermekének a csaknem húszórás repülőút után több mint két órát kellett várakoznia egy sterilnek egyáltalán nem nevezhető váróteremben, hogy elfoglalhassa angliai kórtermét. A szoba, ahol Mátét elhelyezték, kétágyas volt. A szakorvosok vélhetően megfeledkeztek arról, hogy a fiamnak gyakorlatilag nincs működő immunrendszere, így védtelen a fertőzésekkel szemben, tehát tiszta, fertőtlenített környezetet kellene biztosítani számára az első pillanattól kezdve – közölte Imre. A család folyamatosan ismételt kérése ellenére sem helyezték át Mátét valamelyik steril, egyszemélyes kórterembe. A problémák azonban itt nem értek véget. A Sao Pauló-i kórház által biztosított teljes diagnosztikát az intézmény nem használta fel, és a londoni kórház személyzete figyelmen kívül hagyta azt is, hogy a fiú állapota azonnali ellátást igényel, ám az újabb tesztek elvégzése még több hétig eltarthat.

„Ha a diagnózis halasztása, a tesztek és a terápia kezdete egyértelműen csúszik az átszállítás következményeként –, ahogy ez a család esetében történt – és ez tisztán látható járulékos veszélyt jelent, feltétlenül tájékoztatni kellett volna a családot, mielőtt az átszállítás mellet döntenek" – olvasható az Imre kérésére elkészített, független orvosi szakvéleményben. Ha felvilágosítják őket erről a körülményről, a szülők biztosan Brazíliában kezeltetik Mátét.

A következő napokban az orvosok megállapították, hogy a fiú penicillinérzékenységben szenved. A szakvélemény szerint érthetetlen, a későbbiekben miért adtak neki mégis penicillinszármazékot és szintetikus penicillint. Ezenkívül, az esettel egy időben, a fiúnak megkezdték az úgynevezett ATG (antitimocita globulin) kezelését is, amelynek hatására Máté erős fájdalmat érzett, ajkai és csuklója megdagadt, így már nem tudott enni és inni sem. A család jelezte az allergiás tünetek megjelenését az orvosoknak, mindezel ellenére mégsem vizsgálták meg a fiút, és folytatták az ATG-kezelést. „Felmerül a kérdés, az allergiás reakciók észlelésének pillanatában miért nem küldték a fiút azonnal a sürgősségi osztályra" – olvasható a szakvéleményben. A következő napokban Máté állapota egyre kritikusabbá vált. Magas láza lett, légzési nehézségekkel küzdött, és azt mondta édesapjának, „engem itt meg fognak ölni". A család többször kérte a kezelőorvost, vizsgálják meg a fiút, ám ez csak napokkal később történt meg. „Meglehetősen későn, március 19-én helyezték át a beteget a sürgősségi osztályra, ám ekkor már semmilyen kezelés nem segíthetett rajta" – írja a szakvélemény. Két nappal később a fiú meghalt.

Lapunkat Imre és Klára kereste meg, akik elmondták Máté történetét. Panaszt tettek a londoni kórházban, ahol a kezelőorvosok mindhárom konzultáción tagadták, hogy felelősek a fiú haláláért. „Mindig azzal védekeztek, betartották az uniós előírásokat, és hogy ilyesmi előfordul" – mondta az édesapa. Most kezükben a brazil szakvéleménnyel – amely egyértelműen kimondja a londoni intézmény felelősségét – és a kórház által kiadott hiányos leletekkel próbálnak érvényt szerezni igazuknak és elérni az őket ért, tragikus kimenetelű eset felülvizsgálatát.

Imre elmondta azt is Magyarországon ügyvédet is kerestek, aki segíthetett volna szembeszállni az intézmény két éve tartó érdektelenségével, ám az illető több hónap alatt nem tett eleget ígéreteinek, a pénzt viszont zsebre tette. Máté édesapja szerint a londoni orvosok túl későn kezdtek reagálni az eseményekre, figyelmetlenek voltak, és nem törődtek azzal, hogy a fiú haldoklik.

Máté pontosan azoktól az emberektől nem kapott segítséget, akiktől a gyógyulást remélte. A Westminster Egyetem egyik kiemelkedő hallgatója volt, akire tanárai is felfigyeltek, nagy jövő előtt állt. Az intézmény 2011. januárban külön ceremónia keretében átadta nekünk a fiunk diplomáját – mesélte a lapnak az édesanya.

Legolvasottabb cikkeink