• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem fizeti tovább a tb-t az állam

Lapszemle Forrás: Népszava

Ma jár le az iskolapadból frissen kikerült diákok tb-fizetési haladéka.

Aki az elmúlt fél évben nem talált munkát, a jövő héttől már maga köteles fizetni az egészségbiztosításért. Az egészségügyi szolgáltatási járulék - vagy ahogy korábban hívták tb - összege havonta 6390 forint, amelyet a fiataloknak csekken kell átutalniuk a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV). A fizetés elmulasztása esetén késedelmi pótlékot is felszámolnak. Idén több mint 30 ezer diák nem került be a felsőoktatásba – írja a Népszava – online

A hétvégén ér véget a diákigazolványok október 31-i lejártától számított 45 napos türelmi idő, így az, aki nem folytatta tanulmányait, illetve aki még nem talált munkát, hétfőtől már arra kényszerül, hogy maga fizesse az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A tb összege jelenleg havonta 6390, naponta 213 forint.

Az állam december közepéig vállalta át a járulékfizetést, így erre a hónapra még csak 3195 forintot kell fizetniük a diákoknak. Amennyiben a fizetési kötelezettség nem teljesül, az elmaradt összeg behajtása mellett késedelmi pótlékot is kiszámláznak. A késedelem után fizetendő büntetés úgy számolják ki, hogy az össztartozásnak veszik az aktuális jegybanki alapkamat kétszeresét, majd ezt az összeget elosztják 365-tel, végül pedig az egy napra eső tartozást beszorozzák a késedelmes napok számával.

Példával mutatva be a számítást: ha három hónapig nem fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, az össztartozás 19 170 forint. A késedelmi pótlék - a fenti képlet szerint - 567 forint, amelyet a majd' húszezer forintos tartozáson felül kell kifizetniük az adós fiataloknak. Ugyanakkor a NAV csak azután folytat vizsgálatot, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelezte számára a tartozásokat. Az OEP pedig a kórházaktól, házi orvosoktól és gyógyszertáraktól kaphat információt az adósokról – emeli ki a lap.

Mentesülhet a fizetési kötelezettség alól az, aki álláskeresési járadékban részesül, ám a támogatást csak akkor vehetik igénybe a fiatal munkanélküliek, ha az álláskeresővé válásukat megelőzően 360 nap úgynevezett jogosultsági idővel rendelkeznek, vagyis dolgoztak már legalább egy évet, ami után munkáltatójuk járulékokat is fizetett. Az álláskeresési járadék igénylésének további feltétele, hogy még közmunkát sem tudtak ajánlani a munkanélküli fiataloknak a munkaügyi központokban.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint ebben az évben 18 milliárd forint önálló befizetés érkezett. Aggodalomra adhat okot, hogy amíg 2007-ben 132 ezren kényszerültek maguk fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, 2011-re ez a szám több mint a duplájára nőtt. A NAV levélben figyelmezteti elmaradásukra az adósokat, és nyolc napot hagy nekik arra, hogy bemutassák a mentességüket igazoló dokumentumokat – számol be róla a lap, amely megírja azt is, idén több mint 30 ezer frissen végzett diák nem került be a felsőoktatásba, és a számukra megoldásként felkínált közmunka komoly veszéllyel fenyegeti őket. Amellett, hogy legfeljebb 47 ezer forintot kaphatnak a napi négy-, hat- vagy nyolc órában végzett munkáért, ha tanulni szeretnének, munkahelyükről csak szabadságuk terhére hiányozhatnak, függetlenül attól, hogy nappalis vagy levelezős képzésben folytatnák tanulmányaikat. Ráadásul vagy segédmunkát, vagy valamilyen gépies, adminisztrációs munkát kaphatnak csupán, amivel a kormány csökkenti a fiatalok esélyeit arra, hogy érdemi feladatokat végezve a nyílt munkaerőpiacon helyezkedhessenek el. Az LMP törvényben szabályozná, hogy a közfoglalkoztatás idején is folytathassák a diákok az iskolarendszerű levelező tagozatos közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat.

Legolvasottabb cikkeink