• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Halálba füstölt csecsemők: minden cigaretta számít!

Lapszemle 2019.03.15 Forrás: magyarnemzet.hu
Halálba füstölt csecsemők: minden cigaretta számít!

Összefüggés van a terhesség alatti dohányzás és a véletlen fulladás, az asztma, illetve a gyermekkori elhízás kockázata között.

A terhesség alatt napi egyetlen cigaretta elszívása megduplázhatja a váratlan csecsemőhalálként — a tizenkét hónaposnál fiatalabb gyermek nyilvánvaló ok nélküli halálaként — emlegetett tragikus jelenség bekövetkezésének esélyét. A Pediatrics folyóiratban most megjelent tanulmány több mint húszmillió születésre jutó 19 ezer váratlan csecsemőhalál okait elemezte - írta a Magyar Nemzet.

A kutatások negyedszázada kapcsolatot találtak a baba alvóhelyzete és a hirtelen csecsemőhalál között. Ha az egyévesnél fiatalabb csecsemők a hasukon aludtak, az amerikai gyermekgyógyászati ​​akadémia szerint a SIDS kockázata megduplázódott. 1994-től arra biztatják a szülőket, hogy a kicsik ne a hasukon, hanem a hátukon fekve pihenjenek. A gyerekágyakból a különféle játékok, takarók, csecsebecsék eltávolítását is javasolták.

A hatás megdöbbentő: körülbelül ötven százalékkal csökkent az esetek száma – míg 1993-ban 4700 ilyet tartottak számon, 2010-ben alig 2000-ret. Azonban két másik csecsemőhalál-típusban – az egyik a véletlen fulladás – nőttek az esetek. Összességében az Egyesült Államokban évente 3700 gyermek hal meg ilyen okból.

A neves gyermekgyógyászati ​​folyóiratban közzétett tanulmány szerzői 2007–11 között szült kismamák dohányzási szokásait elemezték. Arra a megállapításra jutottak, ha valaki naponta egy dobozzal szív el, akkor háromszoros eséllyel következik be a tragédia, mint a nem dohányzó kismamák csecsemőinek körében. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a naponta elszívott cigaretták számának csökkentése a veszélyt is mérsékli. Azok a nők, akik a harmadik trimeszterben visszavettek a füstölésből, 12 százalékkal csökkentették a hirtelen halálozás kockázatát, míg azok, akik a szülés előtt három hónappal egyáltalán nem gyújtottak rá, 23 százalékkal mérsékelték a tragédia bekövetkezésének esélyét.

Legolvasottabb cikkeink