• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halálos áldozata is volt a nagy melegnek

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A 10-15 Celsius fokos időjárásváltozás az egészséges szervezetet is megviseli.

A napokban egy osztrák férfi esett össze a Fertőrákos és Fertőmeggyes közötti kerékpárúton. Az arra járók azonnal megkezdték az újraélesztését és hívták az osztrák, valamint a magyar mentőket, így sikerült elkerülni a tragédiát. A hegykői strandon is rosszul lett egy vendég, a szakszerű beavatkozás ellenére az ő életét nem tudták megmenteni - írja a Kisalföld – online.

A 10-15 Celsius fokos hőmérsékletingadozás az egészséges embert is megviseli. A kánikulában a mentőket is többször hívták. Ha lehet hinni az időjáráselőrejelzéseknek, akkor vége a kánikulának, tartós enyhülés jön. Igaz, a 10-15 Celsius fokos időjárásváltozás az egészséges szervezetet is megviseli. A cukorbetegeket, magas vérnyomásban, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, reumás panaszosokat még inkább óvatosságra intik.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy hőségben mintegy húsz százalékkal több hívást kapunk rosszullétek miatt – nyilatkozta Fogarasi Zoltán, megyei vezető mentőtiszt. Gyakori probléma, hogy nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű folyadékot az emberek és nem pótolják a természetes folyadékvesztést – tette hozzá. A napi egy liter nem elég, sőt, 35 Celsius fok felett még a három liter is kevés lehet. Az is fontos, hogy autóban ne hagyjunk gyermeket amíg mi ügyet intézünk vagy vásárolunk.

A klímaberendezéseket úgy állítsuk be, hogy a kinti hőmérséklettől maximum 5-7 Celsius fokkal legyen kevesebb. Ruházatunk legyen laza, szellős, az UVB sugárzás miatt lehetőleg 11-15 óra között ne tartózkodjunk a napon.

Az időjárás változás kihat a szervezet működésére. Megfigyelhető például, amikor jön a hidegfront, megemelkedik a szülések száma, meleg front esetén pedig a görcsrohammal járó rosszullétek számának emelkedése tapasztalható.

Ha földön fekvő, feltehetően rosszul lett emberrel találkozunk mielőtt hívjuk a mentőket, győződjünk meg róla, hogy eszméleténél van-e az illető, kiáltsunk rá hangosan, hogy mi történt vele, rázzuk meg mindkét vállát. Amennyiben nincs reakció, de jól lélegzik, akkor fordítsuk oldalára, így biztosítva a szabad légutakat – emelte ki a vezető mentőtiszt, aki hozzátette azt is, hanyatt fekve semmiképp se hagyjuk a beteget, maradjunk mellette. Görcsölő, rángatózó beteg száját nem szabad szétfeszíteni, inkább a fejét, testét óvjuk az esetleges sérülésektől.