• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megugrott a házasságon kívüli babaáldás

Lapszemle

Mágocson az újszülöttek 78 %-a, azaz csaknem négyötöde házasságon kívül született.

A városok harmadában az újszülöttek többsége 2011-ben házasságon kívüli kapcsolatból született a KSH adatai szerint. A tendencia az elmúlt években változott meg gyökeresen, míg 2005-ben csak tizennyolc, addig tavaly már 108 olyan város akadt Magyarországon, ahol a gyerekek születését nem előzte meg anyakönyvvezető előtti ceremónia – írja a Somogyi Hírlap – online.

A listát a baranyai Mágocs vezeti, ahol az újszülöttek 78 %-a, azaz csaknem négyötöde házasságon kívül született, de a Békés megyei Csorváson és Battonyán, valamint a pesti Örkényben is „szerelemgyerek" a kicsik háromnegyede. Somogyi városok sem hiányoznak a listáról, Nagybajomban és Lengyeltótiban az újonnan világra jövők 69–69 %-a házasságon kívül született.

A KSH rámutat, az esküvői ceremónia mellőzésével vállalt gyerekek aránya nemcsak a cigányság által viszonylag nagy számban lakott Északkelet-Magyarországon magas, hanem a romák által kevéssé preferált Dél-Alföldön is, sőt, az elmúlt esztendőkben megugrott ez az arány a Dél-Dunántúlon és egyes nyugat-dunántúli városokban is.

Ugyanígy nem lehet területileg behatárolni az ellenpéldákat sem, azaz azokat a településeket, ahol a gyerekek nagyobb – sokszor jelentősebb – része házasság után jött világra. Ezen a listán a győr-moson-soproni Fertőszentmiklós áll az élen, ahol az újszülöttek kevesebb mint hetede érkezett a KDNP-s fogalmak szerinti családon kívül, a Pest megyei Visegrádon ez az arány 16, a szabolcsi Máriapócson 17, míg a veszprémi Balatonalmádiban 21, de a baranyai Pécsváradon is csak 24 %.

Az országos átlag egyébként 42 %, az arány a megyeszékhelyeken is e körül mozog, felfelé a legnagyobb eltérés Tatabányán, Salgótarjánban, Szolnokon és Debrecenben látszik, ahol nagyjából minden második gyermek született házasságon kívül, míg lefelé Győr, Székesfehérvár, Eger, Budapest és Nyíregyháza tér el a legjobban: ezekben a nagyvárosokban az újszülöttek harmadának nem házasodtak össze szülei.