• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halálra ítélt szegények

Lapszemle Forrás: Népszava

Orvoshoz nem mennek az emberek, mert a gyógyszert úgysem tudják kiváltani.

Dolgozni akarnak, de nincs hol. Közmunkásként átlagosan évi két hónapot foglalkoztatják őket, az év többi hónapjában havi 22 ezer 800 forintból kell élniük – ez jellemzi a szegénységben élőket. Többek között erről volt szó a Táncsis Alapítvány által szervezett pódiumbeszélgetésen – olvasható a Népszava – online oldalán.

Kiss Péter, az MSZP társadalompolitikai kabinetvezetője adatokkal támasztotta alá, hogy a szegénység egyre több családot érint. A regisztrált munkanélküliek 53,9 százaléka, azaz 300 ezer ember egyetlen forint ellátást sem kap, miközben, amikor dolgoztak, jelentős összegű adót és járulékot vontak tőlük, illetve fizettek utánuk a munkaadók. A családok 74 százaléka képtelen egy váratlan, 50 ezer forintnál nagyobb kiadást vállalni – emelte ki a szocialista politikus.

A nagyobb városokban elképzelni sem tudják, mi a vidéki valóság - erről Vécsi István, Ricse polgármestere beszélt. Az 1900 fős település vezetője úgy fogalmazott: az embereket halálra ítélték. Míg 2010-ben 60 ezer 200 forintot kerestek a nyolc órában dolgozó közmunkások, az Orbán-kormány elvette majdnem a negyedét, így most 47 ezer forint a járandóságuk. Azok, akik hat órában dolgoznak - ők vannak többségben - csak 37 ezer forintot kapnak. Ennek a pénznek is csak két hónapig "örülhetnek" a közmunkások, általában ennyi ideig tart a munka. Az év további tíz hónapjában 22 ezer 800 forintot kell beosztaniuk. Így él 200 ezer közmunkás – húzta alá Ricse polgálmestere, aki hozzátette azt is, egyre terjed az a gyakorlat, hogy a házaspárok papíron külön költöznek, például a férj bejelentkezik a szüleihez. Így esélyük van arra, hogy mindketten kapnak pénzt, és meg tudják etetni a gyerekeiket. Nem igaz, hogy ezek az emberek nem akarnak dolgozni - jelentette ki a polgármester, aki megjegyezte, az elmúlt 22 év alatt olyan nyomorúságot, lehangoltságot és félelmet még nem tapasztalt, mint most. Nincs jövőképük, és már abban sem reménykednek, hogy a gyerekeiknek jobb lesz.

Mint a polgármester elmondta, ha paprikás krumpli kerül az asztalra, annak már örülnek az emberek, de tejterméket például egyáltalán nem tudnak venni. Lisztből, sóból és vízből készítenek lepényt, ezt eszik minden nap. Jön a tél, de a családok többsége a fűtésre nem is gondolhat, hiszen még kályha sincs a házakban. Orvoshoz nem mennek az emberek, mert a gyógyszert úgysem tudják kiváltani. A kormány az új "betegúttal" tovább nehezítette a helyzetüket. A 20 kilométerre lévő kisvárdai kórházba csak az mehet, akinek agyvérzése van. A fővárostól 300 kilométerre fekvő Ricse lakóinak többek között Budapestre, Egerbe vagy Visegrádra kell utazniuk kivizsgálásra.

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója a korhatár alatti- és a rokkantnyugdíjasokat érintő törvénymódosítással kapcsolatban beszélt. Többek között kijelentette: ebben az ügyben nem ötletelés folyt, a "félelmetes rendszer" kialakítása nagyon tudatos volt – mondta Barát Gábor, aki megjegyezte azt is, a kabinet megszüntette a munkavállalók baleseti védelmét, így egy fába hajtó részeg autós ugyanazt az ellátást kapja, mint az a dolgozó, aki termelés közben sérült meg – olvasható a lapban, amely a cikk végén arról is beszámol, hogy a Magyar Szegénységellenes Hálózat tüntetést szervezett Dobszerda címmel. A ma 17 órakor kezdődő eseményen a szegények helyzetét tovább rontó társadalmi egyenlőtlenségeket növelő kormányzati intézkedések ellen tiltakoznak.