• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tiltólistára kerülhetnek a transzzsírsavak

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

A közeljövőben szigorítaná a kormány a magas transzzsírsav-tartalmú termékek forgalmazását.

Hazánkban egyes becslések alapján évi ezer, mások szerint tizenötezer halálesetet lehetne megelőzni, ha jelentősen csökkenne a lakosság transzzsírsavbevitele – mutatott rá a Magyar Nemzetnek Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa. A kormány várhatóan szigorításokat vezet be a transzzsírsavtartalmú élelmiszerek forgalmazására – ilyenek a keksz, a nápolyi, a teasütemények, a péksütemények, valamint a kakaós bevonómasszával készült, csokoládé jellegű termékek – vonatkozóan – írja a Magyar Nemzet – online.

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a mesterséges TFA-vegyületek jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek – például a szívinfarktus, agyvérzés – kockázatát, valamint a keringési betegségekből származó halálozást is. A transzzsírsavak a vérben megemelik a „rossz", és csökkentik a „jó" koleszterin szintjét, ezenkívül gyulladáskeltő és érfalkárosító hatásuk felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását. Túlzott fogyasztásuk összefüggésbe hozható az olyan, hazánkban gyakorinak számító, a halálozási statisztikákban előkelő helyen szereplő betegségek kialakulásával, mint a daganatos megbetegedések, a hasi elhízás, a cukorbetegség, valamint az Alzheimer-kór.

Az említett súlyos egészségkárosító hatásokat előidéző mesterséges transzzsírsavak az élelmiszer-ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkeznek, tehát a természetben nem fordulnak elő, az emberi szervezetben nem termelődnek – írja a lap.

Az iparilag előállított mesterséges transzzsírsavakat az OÉTI laboratóriumi vizsgálatai alapján elsősorban az olyan édességek tartalmazzák, mint a keksz, a nápolyi, a teasütemények, cukrászati készítmények, péksütemények, valamint a kakaós bevonómasszával készült csokoládé jellegű termékek– húzta alá Martos Éva. A korábban tapasztaltakkal ellentétben a margarinok jelentős része, elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban kaphatók már nem tartalmaznak transzzsírsavat, mivel a margaringyártók újfajta technológiára tértek át. Ez az egyes nemzetközi gyorséttermi láncokra, valamint néhány más élelmiszer-ipari szereplőre is igaz, amelyek önként száműzték termékeikből a mesterséges vegyületet – jegyezte meg a szakember.