• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hálapénz és fogadott orvos nélkül szülnek a nők Európa-szerte

Lapszemle 2021.02.01 Forrás: növekedés.hu
Hálapénz és fogadott orvos nélkül szülnek a nők Európa-szerte

Az orvosválasztás és a hálapénzadás főbb motivációja a biztonságérzet és a megfelelő ellátás iránti igény volt.

Bár sokan, még a kormányzat is kitart amellett, hogy a kismamák számára biztonságot ad fogadott orvosnál szülni, a legtöbb ország gyakorlata azt mutatja: komplikációmentes terhesség esetén nemhogy hálapénz, szülészorvos sem kell ahhoz, hogy a gyermek világra jöjjön- szürte le körképéből a növekedés.hu.

Ausztriában magas színvonalú a szülészeti ellátás azok számára is, akik az állami ellátást választják, és nincs kiegészítő magánbiztosításuk. Az osztrák állami egészségügyi rendszerben minden szükséges anyasági ellátás ingyenes. 

Ott is van „kiskönyv”, Mutter-Kind-Pass-nak hívják, abba jegyzi fel a nőgyógyász a terhesgondozás alatt szükséges vizsgálatokat és azok eredményeit.

Magán szülészorvost és az állami biztosítóval szerződésben állót is lehet választani a terhesgondozáshoz, a szüléshez azonban nyugati szomszédunknál nem szülészorvost, hanem bábát fogadnak fel sokan, ő segíti minden kérdés megválaszolásában a terhesség alatt, jelen van a szülésnél, és azt követően is segít egy meghatározott ideig az anyukának, akár a bevásárlásban, takarításban is.

Akinek erre nincs pénze, azt is meglátogatja egy héten át minden nap az otthonában a kijelölt szülésznő, hogy ellenőrizze, jól van-e az édesanya és a csecsemő, megfelelő-e a kicsi ellátása (mint idehaza a védőnő). Ausztriában a nők választhatják az otthonszülést, amit ugyan az állami egészségügyi ellátás is finanszíroz, de a magánbábáknak leginkább itt van fontos szerepük...

Az első terhességi vizsgálatot a briteknél a háziorvos végzi el, ő állapítja meg a szülés várható időpontját, és felveszi a kapcsolatot a helyi vagy a kismama által kijelölt kórházzal.

Angliában a terhesség alatt és a szülést követő 12 hónapban ingyenes a fogorvosi ellátás és a gyógyszerkiváltás, az erre feljogosító formanyomtatványt is a háziorvos adja át, amit aztán be kell küldeni a helyi egészségbiztosítónak (NHS).

Az első 12 hetes ultrahangvizsgálatot már a kórházban végzik el, ezután már a szülésznő/védőnő veszi gondozásába a kismamát, akivel – ha nincs semmi panasz – havonta egyszer, majd a várandósság vége felé kéthetente, illetve hetente találkozik az anyuka. Komplikációmentes terhesség esetén a kismama nőgyógyász orvossal a szülésnél találkozik először. A szülészeti ellátás a szigetországban ingyenes, akkor is, ha problémák miatt speciális vizsgálatokra van szükség.

Egyedül a magánrendelésért, ennek keretében igényelt külön vizsgálatokért kell fizetni. Továbbiak a cikkben